Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Централна гара ще става втори градски център на София

„А&A архитекти“ в лицето на арх. Асен Милев и арх. Ангел Захариев получиха голямата награда VIZAR 2018 за проекта им „ВТОРИЧЕН ГРАДСКИ ЦЕНТЪР“. Проектът бе избран сред множество други предложения като председател на журито бе арх. Данте Бенини от“ Dante O. Benini & Partners Architects“, Италия.

Проектът на „А&A архитекти“ предвижда колите да слязат под земята и да минават през неизползваемия в момента подлез. Така пространството пред Централна гара ще се превърне в изцяло пешеходна зона с много зеленина и обособени места за галерии, концерти, алеи за разходки и места за сядане. Над земята ще минават само трамваите, които да осигуряват лесен достъп до гарата за пътуващите.

Иновативна архитектура, концертна зала, галерия, музей, артцентър и голям парк. Това са част от идеите за развитието на пространството около Централна гара, предложени от „А и А архитекти“. Идеята е това крайно неприветливо и избягвано в момента пространство да стане привлекателно за хората чрез подобряване на инфраструктурата и инвестиции в офисни, жилищни и публични пространства. По този начин то може да се оформи като новия център на София.

Проектът на „А и А архитекти“ предвижда изграждането на голям парк пред гарата. Той трябва да преминава в озеленен пешеходен надлез, който да минава над жп линиите и да свързва пространствата на юг от гарата с тези от северната ѝ страна. Трафикът, паркингите и съществуващите търговски площи трябва да минат под земята, а хората да излязат отгоре. Предвижда се пространството около гарата да се оживи с изграждането на публични сгради, което пък да доведе до последващо строителство на нови офиси и жилища.

В момента пред гарата има автогара, търговски обекти, паркинг. Хората пък трябва да минават под земята, за да стигнат от гарата до близката спирка на градския транспорт или до станцията на метрото. В същото време търговските площи в т. нар Ротонда, която отново е в подземното ниво, от години стоят неизползвани. Навсякъде намирисва на урина и боклуци.

От архитектурното студио предлагат обръщане на съществуващата ситуация – хората да излязат над земята, а колите да слязат долу. Паркингът, стоянката за таксита, както и автомобилният трафик трябва да заемат сега съществуващите подлези и пасажи. Сегашната инфраструктура за пешеходци трябва да се пригоди за коли.

Бъдещият парк пред гарата трябва да интегрира в себе си и отсечката от бул. „Мария Луиза“, която минава пред гарата. Предвижда се над земята да минават само трамваи. По замисъл парковото пространство ще покрива и съществуващите в момента търговски обекти пред гарата. Това ще стане чрез инсталиране на зелените площи над тях и над жп линиите. Така териториите пред гарата ще се свържат пешеходно с тези зад нея.

Бъдещият парк трябва да се свърже пешеходно и със съществуващите градини – „Алжир“ и на „Майчин дом“, както и с площад „Лъвов мост“.

За оживяване на пространството около гарата се предлага създаването на дълги пешеходни и веломаршрути от центъра до териториите северно от гарата.

В избрания на първо място проект се предлага бул. „Мария Луиза“ да минава под земята в участъка пред Централна гара. Трябва да се направи и тунел – продължение на бул. „Христо Ботев“, с който да се осигурява автомобилен достъп до териториите северно от гарата. Неизползваното в момента подземно пространство на Ротондата пък ще стане паркинг и стоянка за таксита.

Южно от гарата се предлага изграждането на няколко нови сгради. Те трябва да са с иновативен дизайн, да привличат с архитектурата си и да имат разнообразни функции, за да направят мястото оживено 24 часа, 7 дни в седмицата.

За целта се предвижда изграждането на концертна зала, център за събития, дизайнерски хотели, музей, галерия, факултет на висше училище.

При проектирането на новите сгради се предлага активно навлизане на градската среда в тях и обратно. Изнасяне на зони с публичен достъп на покривите на сградите – барове, ресторанти, уелнес центрове, детски центрове. Предвижда се богато озеленяване на фасадите и покривите, както и впечатляваща визия и силует на зданията. Целта е мястото да се превърне в дестинация за градски туризъм.

Даването на предложения за оживяване на пустеещите в момента територии северно от гарата, беше едно от изискванията към участниците в конкурса за вторичен градски център. От „А и А архитекти“ предлагат тази цел да бъде изпълнена на да етапа. Първата стъпка е изграждане на инфраструктура за достъп до това пространство – пешеходен надлез и автомобилен тунел.

Паралелно с това трябва да се инвестира и в пространства, заради които хората да ходят на север от линиите. Предлага се първоначално жп заводът край гарата да се трансформира в културен център, а наоколо да бъдат направени барове, клубове, ресторанти, както и да се създаде място за развитие на креативни индустрии.

На втория етап трябва да дойдат частните инвеститори, които да изградят нови офисни и жилищни площи.

Вижте още

Градина като джунгла в интериора (СНИМКИ)

Блокове, подредени като детски конструктор (СНИМКИ)

Рим е украсен с конни скулптури

admin

Напишете коментар