Invest Build Media
Инвестиции

Бивш зам.-министър: Имаме шанс да привлечем китайски инвестиции у нас и в региона

Снимка: бТВ

България има невероятния шанс да привлече китайски инвестиции не само в страната, но и в региона. Това каза пред бТВ бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Поводът за разговора е срещата „16+1”, за която у нас пристига огромна делегация от 700 китайски бизнесмени. Те съпровождат председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян за срещата, в която участват и лидерите на страните от Централна и Източна Европа.

„След 2013 г., когато започна доктрината „Един пояс, един път”, Китай измести рязко фокуса и се концентрира върху Централна и Източна Европа”, обясни Керемедчиев.

По думите досега китайските инвестиции са били концентрирани единствено в западноевропейските държави.

С изместения фокус Китай иска през гръцките пристанища да насити инфраструктурата на Югоизточна Европа и по този начин китайските стоки да пробият на европейския пазар, заяви бившият зам.-министър.

Според него срещата „16+1” е толкова важна за България, колкото е било и европредседателството ни през последните 6 месеца.

Ако се изиграят нашите картите правилно, имаме възможност да вкараме инфраструктурни проекти, които са трансгранични, и по този начин ще наситим с реални проекти нашето желание да развием Балканите и да ги подпомогнем, заяви Милен Керемедчиев.

По инвестиции от Китай България е на опашката и с най-нисък ръст, подчерта той. Даже Сърбия и Гърция имат повече инвестиции. Лидер е Унгария с над 2 милиарда евро за последните 18 г. В България за този период са влезли около 300 млн. евро, посочи Керемедчиев.

Той беше категоричен, че трябва да се води държавна политика за привличането на инвестиции в страната ни и в региона.

„Трябва да хванем последния влак. Китай иска да види държавна ангажираност във всички проекти, за които се преговаря”, отбеляза Милен Керемедчиев.

Вижте още

Продължаваме с опитите да привлечем Volkswagen

ivan

Премиерът откри нов завод за авиочасти край Пловдив

ivan

Може да въведат горна граница на таксите за вписване

ivan

Напишете коментар