Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Обсъждат архитектурното и екологичното развитие на София

Информация за нерегламентирано събиране и разделяне на отпадъци в София и екологичните и социални проблеми, свързани с него е темата на втората дискусия от поредицата „Диалози за София“, която ще се проведе от 18 часа днес. Два часа по-късно главният архитект на града Здравко Здравков ще представи свършеното от неговия екип за града досега и какви са плановете му за в бъдеще. Освен това архитектът ще съобщи детайли за предстоящия конкурс за нов облик на площад „Света Неделя“, пише „Дневник“.

„Диалози за София“ е част от инициативата за създаване на дългосрочна и стратегия за развитие на града – „Визия за София“, която се разработва от екип от експерти, ръководен от архитектът Любо Георгиев. Диалозите се организират съвместно с Форум Гражданско участие/ Citizen Participation Forum с финансовата подкрепата на Столична община, Програма Европа. Събитието ще се проведе на 19 юли (четвъртък) oт 18:00 до 19:30 ч. в галерия „Структура“ на ул. „Кузман Шапкарев“ 9.

В дискусията ще вземат участие експерти от администрацията, неправителствени организации и бизнеса, както и всички желаещи да споделят мнението си граждани. Целта е на база да представената информация да се потърсят възможните решения на социалния и екологичния проблем с отпадъците.

От 20:30 в културния павилион на посолството на Австрия в България – Fluca, разположен на площад „Света Неделя“, архитект Здравков ще представи постигнатото до момента от програмата си „София-град на хората“, с която беше избран за поста преди 2 години.

Той ще говори и за предстоящия конкурс за реконструкция на площад „Св. Неделя“, заданието за който беше обявено в края на миналата година. То предвижда пешеходната зона от площад „Света Неделя“ да достигне до бул. „Тодор Александров“, а след това и до улица „Екзарх Йосиф“ при Централни хали.

Наскоро приключи конкурс за цялостна промяна на площада пред Централната жп гара, който беше организиран от инициатива на Здравков. Избраният проект на студио „А&А архитекти“ предвижда надземната част да бъде парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с обществено достъпни покриви, на някои от които да има барове и ресторанти. Автомобилите пък ще се движат под земята, откъдето ще преминава булевард „Княгиня Мария Луиза“.

Вижте още

Нова луксозна жилищна сграда откриха на Бахамите

admin

Съвети от психолози – кой цвят е най-подходящ в зависимост от стаята

leni

Посочиха победител в конкурса за обновяване на Младежкия дом във Варна

admin

Напишете коментар