Invest Build Media
Инвестиции

За първи път от години регистрират сериозен ръст на сделките с ваканционни имоти

За първи път тази година, след последните три-четири, има сериозен ръст на броя на сделки с ваканционни имоти, съобщи в интервю за БТА председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев.

През първото полугодие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година се отчитат ръстове: в Поморие и в Разлог с по 20 процента, Несебър – 16 процента, Балчик – 12 процента, Царево – 9 процента. Само в община Бяла има спад на сделките с ваканционни имоти.

Това вероятно повече се дължи на понижените стойности на офертите на инвеститори и на вторичния пазар, а не толкова на появата на нови групи купувачи от чужбина, коментира Добромир Ганев. По-скоро цените на имотите стигнаха почти до строителната себестойност и това катализира желанието, основно на българи, да инвестират в придобиването на такива ваканционни жилища, допълни той.

Председателят на НСНИ прогнозира, че и тази година ще бъдем свидетели на ръст на цените на жилищата в София и в по-големите градове – между 2 и 4 процента, и смята, че не по-рано от втората половина на 2019 г. цените на жилищата ще започнат да намаляват.

В момента се отчита спад на цените на новото строителство, докато при старото има ръст. Според единствените официални данни на националната статистика между 2 – 3 процента е спадът за първото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на предходната година за новото строителство.

За София през първото тримесечие на тази година спрямо същото тримесечие на миналата спадът в цените на ново строителство е 2,5 процента, а за съществуващо строителство се наблюдава покачване с 13,5 процента, средно се наблюдава 8,3 процента ръст на цените. В Пловдив има 12 процента ръст средно, като 8 процента е за ново строителство, а 14 процента за вече съществуващо. Във Варна се наблюдава 10 на сто ръст на цените, 12 процента – за ново, 9 процента – за старо строителство.

В същото време за София имаме 50 на сто ръст при издадените разрешения за строеж и РЗП от 300 хиляди кв. м, а при започнатото ново строителство имаме покачване от 16 процента и РЗП от 200 хиляди кв. м.

Според експерта нямаме основания да смятаме, че сега на пазара на имоти в страна има някакъв балон.

Преките резултати от влизането ни в ERM2 и в банковия съюз могат да бъдат само позитивни както за икономиката ни, така и за бизнеса с недвижими имоти, смята председателят на НСНИ. Допълнителният надзор на ЕЦБ ще бъде сертификат за качество на банковата ни система, което ще доведе до намаляване на риска в системата, а това ще рефлектира и върху лихвените проценти.

След влизането ни в Еврозоната лихвените проценти в България ще бъдат почти еднакви с тези на зоната, което вероятно означава те да са по-ниски за дълги периоди от време, а това ще се отрази позитивно и върху лихвите върху ипотечните кредити.

По темата с необитаемите жилища и стратегията за МРРБ от НСНИ смятат, че собствениците на такива жилища трябва да бъдат стимулирани да ги пуснат на пазара, а не наказвани с допълнителни данъци. Например, ако ги предоставят за социални цели, да имат данъчни стимули.

Вижте още

Намаляват парите в обращение

leni

Икономическият министър: Готови сме да произвеждаме автомобили

ivan

ДДС остава 20 на сто и догодина, запазва се плоският данък

ivan

Напишете коментар