Invest Build Media
Туризъм

Няма риск за туристите и за екологията от изтичането на мазут край Созопол

Няма риск нито за туристите, нито за екологията след изтичането на мазута от потъналия през 1921 г. кораб „Мопанг“ в района на Созопол. Дори частичният разлив е напълно овладян. Това каза в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски след оперативна среща с отговорните институции. Властите търсят начини за изпомпване на горивото от американския кораб, потънал преди близо сто години.

Специални заграждения предпазват нефтения продукт да не се разпространи в морето, посочи министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Има частични разливи, които вече са оградени с технология, която не позволява разпространението на тези разливи“.

Две проби са взети и изпратени за анализ, едната от мястото на разлива, а другата от водата след загражденията. Проверяват се и извънредно и плажовете. На този етап не е установено замърсяване, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Концесионерите са инструктирани да се почистят и да сигнализират, ако намерят по плажовете някакъв вид замърсяване“.

Страната ни разполага с кораб на Европейската агенция по морска безопасност, който би могъл да събере изтеклото количество. Ще се преговаря и с компания, която има необходимото оборудване за цялостното източване на мазута от резервоарите. Около 100-150 тона е предполагаемото количество, което се съхранява в тях.

Вижте още

Варненските курорти отбелязват 4 млн. лева приходи от туристите по Великден

ivan

В сърцето на Балкана: непознатите места

leni

Планинските водачи, хотелите и туроператорите ще получат QR код

ivan

Напишете коментар