Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Парното и топлата вода ще поскъпнат с между 2% и 9% от 1 октомври

С между 2 и 9 процента се очаква да се повишат сметките за парно и топла вода от 1 октомври. Увеличението ще е различно за отделните градове. Основният аргумент за повишаването на цената на топлинната енергия е планираното увеличение на природния газ от 13,89 на сто от 1 октомври.

Разчетите на енергийния регулатор, посочени в доклада относно изменение на цените на енергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 01.10.2018 г., показват, че от началото на другия месец се очаква поскъпването на топлинната енергия  в София да е с 9,97 на сто, докато в Пловдив ще е 8,57 процента. Между 4 и 6 процента ще се повиши топлинната енергия в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Във Варна  с 2,28 процента.

Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Цената на топлинната енергия се увеличи от 1 юли, така че второто поредно увеличение ще се усети най-вече след 1  октомври, защото през лятото потребителите ползват само топла вода, но не и парно. По този начин, след второто поредно увеличение на цената за топлинна енергия сметките за парно и топла вода от 1 октомври ще се повишат средно с над 16 на сто за София, в Пловдив – над 9 на сто, в Плевен – с около 20 на сто, Бургас – с около 22 на сто, във Варна – с около 8 на сто.

Окончателното решение за цената на топлинната енергия ще бъде взето на 1 октомври на закрито заседание в КЕВР.

В докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишаване на цените на парното не се съдържа анализ защо се налага увеличението и не се правят експертни оценки. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти след заседанието на КЕВР.

„Факт е, че при повишаването на цената природния газ се повишава и цената на парното по правило, но в случаите, когато цената на природния газ намалява, цената на парното остава същата“, добави Манолова. Тя даде за пример, че преди една година, когато цената на природния газ е спаднала с 8 процента, това не се е отразило по никакъв начин на цената на парното.

Мая Манолова добави, че цената на природния газ през 2015 г. е била равна на цената, която беше предложена на вчерашното заседание на КЕВР. Омбудсманът припомни, че от 1 юли 2015 г. цената на природния газ е била 484 лв., докато сега КЕВР предлага цена от 456 лв., но като се добавят разходите за пренос и достъп цената става същата – 484 лв. По думите й през юли 2015 г. цената за парното на столичани е била 73,98 лв., докато сега предложението на КЕВР е за 92,80 лв. „Разликата е 20 лв., или става дума за над 20 процента разлика“, посочи Манолова. Тя изчисли, че инфлацията от 2015 г. досега е в рамките на 5 процента. Затова тя попита КЕВР защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 г., сега цената на парното е с над 20 процента по-висока.

Становището на омбудсмана е, че увеличението на природния газ не трябва да води до увеличение на цената на парното, защото тя и в момента е по-висока при същата цена на природния газ от преди две години.

Всички експерти на националния омбудсман били поканени да отидат в съответните дирекции за природен газ и електроенергия, за да се запознаят с данните, които се подават от заявителите и да ги проверят, заяви от своя страна шефът на КЕВР Иван Иванов, след упреците на Манолова, че в докладите на КЕВР липсва достатъчно аргументация и отчет за повишението на цените на природния газ и топлинната енергия. Иванов информира, че докладите съдържат и търговска тайна и затова разгласяването на тази информация подлежи на санкции, ако дадено лице я разгласи публично.

В отговор на това, че цената на парното е с 20 процента по-висока в сравнение с 2015 г. Иванов изтъкна, че „Топлофикация – София“ от 2015 г. до 2018 г. е извършила модернизация и подмяна на турбини на обща стойност 60 млн. лева. „Това са инвестиционни разходи, които не могат да не бъдат признати, защото се правят, за да бъде подсигурено подаването на топлоенергия на потребителите“, допълни Иванов. Той припомни, че до 2015 г. хората са плащали т. нар. „данък социално спокойствие“, което означавало, че при повишаването на цената на природния газ цената на топлинната енергия се е задържала за големите градове. Но това е ставало за сметка на цената за електроенергията. Според председателя на КЕВР това е било изключително несправедливо и поради тази причина е било отменено. Освен това през 2015 г. „Топлофикация-София“ не е платила за квоти, докато сега КЕВР признава 12 млн. лева, които са платени от столичното топлофикационно дружество за въглеродните емисии и този разход също няма как да не бъде признат.

Вижте още

Кой е милиapдepът, ĸoйтo yпpaвлявa бoгaтcтвoтo cи caм- без дa paзчитa нa бaнĸи зa тoвa

viktoria

Какво е условието, за да си купите къща за 1 евро в Южна Италия?

leni

Ще спасят ли милиардерите света от бедност?

leni

Напишете коментар