Invest Build Media
Туризъм

Международният туризъм донесъл над 2 млрд. евро приходи през 2018 г.

Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас от януари до юни 2018 г. Това съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на церемонията по раздаването на Български туристически награди за 2018 г. Георгиева заяви, че България има огромен потенциал в туризма и за това свидетелства фактът, че той сформира 13% от БВП на страната. По данни на НСИ за първите 8 месеца на 2018 г. близо 7 млн. чуждестранни туристи избраха България като туристическа дестинация, което прави ръст от 6% в сравнение с миналата година. За периода януари – юни са реализирани 8,5 млн. нощувки, а приходите са над 559 млн. лв.

Зам.-министърът отбеляза, че над 169 хил. души са заетите в областта на туризма за 2017 г., като това изиграва огромно значение за младежката безработица. „Ние като администрация активно изпълняваме контролните си функции, за да гарантираме точно и качествено изпълнение на отговорностите и задълженията на работещите в сектора. И това е пътят, за да докажем, че българската туристическа индустрия е добро място за инвестиции“, обясни Георгиева.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че за първите 8 месеца ръстът на чуждестранни туристи в София е над 6% спрямо миналата година света. По думите ѝ туристическата база в България по нищо не отстъпва на тази в други страни от Европа и света. „Над 1 млн. чуждестранни туристи посреща столицата и това се дължи на усилията, които правим за историческото наследство“, обясни Фандъкова. Зам.-кметът на столицата доц. Тодор Чобанов заяви, че природата на България е красива, но София продава – тя е интересна, вълнуваща. Той съобщи, че се работим за създаване на гама от туристически продукти на китайски език, тъй като китайският турист е един от най-желаните туристи в София, а и много от тях идват в столицата.

Четири хотела бяха отличени с призове от първото издание на Български туристически награди 2018. Наградата за хотелска верига на годината получи Бояна Шарлопова за хотелите от веригата на „Шарлопови груп“. На „Спа Хотел Белчин Гардън“ бе присъден приз за най-добър зелен хотел. Признанието за крайбрежен хотел номер 1 получи хотел „Блу Бей“ в Слънчев бряг. А наградата за най-добър еко хотел отиде при хотел „Кемпински Гранд Арена Банско“.

Връчени бяха и специални отличия – приз за дестинация на годината получи град Кюстендил, отличие за най-добра туристическа агенция получи „Ели Травел Итернешънъл“, а за хотелиер на годината беше обявен Йордан Кованджиев.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви, че призът за най-добра туристическа дестинация показва, че Кюстендил е на опашката на най-модерните градове. „Благодарим, че са оценени нашите усилия. Радвам се, че можем да бъдем забелязани стъпка по стъпка, а не яростно, запазвайки традициите на добрата балнеология“, каза още Паунов.

Вижте още

Райънеър вече ще каца и излита от Терминал 2 на летище София

admin

България открива щатно консулство в Барселона

ivan

Решението на ЕС да се затворят границите е отложено

leni

Напишете коментар