Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Енергетици протестираха в София в защита на въгледобива

Миньори, енергетици и синдикалисти протестираха в София. Организирани от КТ „Подкрепа“, протестиращите поискаха запазване на работните места във въгледобивните мини в Маришкия басейн и в ТЕЦ „Марица-изток 2“. Настояха България ясно да защити позицията си за диференциран подход в преговорите за цената на въглеродните квоти на предстоящата Конференция за климата в Катовице, в Полша. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отиде при миньорите и заяви, че правителството е категорично против по-високите квоти и стои твърдо зад миньорите.

Протестното шествие на КТ „Подкрепа“ премина през Министерския съвет, Президентството, Представителството на ЕК в България и всички институции, които, според тях, имат отношение към това, да се запазят работните места и конкурентоспособността на въгледобивните мини и топлоелектрическите централи в Маришкия басейн.

Миньори, енергетици, синдикалисти от всички федерации на „Подкрепа“ поискаха България да се пребори с повишаването на цените на въглеродните квоти и изискванията за още инвестиции в сероочистки.

Пред Министерството на икономиката заместник-министър Лъчезар Борисов прие исканията на протестиращите. „Ние като правителство ще положим максимални усилия секторът да остане жив“, обеща Борисов.

Синдикатите поискаха ясна българска позиция на предстоящата климатична конференция в Катовице, Полша. А енергийният министър Теменужка Петкова отговори, че кабинетът стои зад тях.

„Искаме българската позиция в Катовице да бъде пробългарска. Нещо, което рядко ни се случва, но се надяваме поне този път, когато сме на прага на безизходицата, всички заедно да сме българи“, каза президентът на „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори, че правителството стои твърдо зад българските миньори. „Знаете за нашата позиция за Катовице, правителството не подкрепя категорично новите изисквания, надяваме се и президентът в Катовице, който ще води българската делегация, да защити правителствената позиция“, каза тя.

Петкова обяви, че изключенията за въгледобивни мини са на финалната права, както и тази за ТЕЦ „Марица-изток 2“. По думите ѝ правителството е събрало необходимите средства и вече е закупило 1/4 от квотите въглеродни емисии за топлоцентралата за 2019 година.

Вижте още

50 млн. лева ще бъдат похарчени за обучение на нискообразовани заети лица

ivan

До една година в София ще се появят 900 нови стаи в петзвездни хотели

leni

Борисов и Ципрас подписаха за развитие на жп-връзката Солун-Кавала-Александруполис -Бургас-Варна-Русе

ivan

Напишете коментар