Skip to Content

Процедурата за избор на стратегически изпълнител за АЕЦ Белене стартира през февруари

През февруари ще стартира процедурата за избор на стратегически изпълнител за проекта АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БНТ. „В края на миналата година постъпи писмо и от General Electric, които виждат своето участие като потенциален инженер на проекта АЕЦ „Белене“ и като доставчик на оборудване. Така че има интерес към проекта, но дали той е реален, предстои да разберем“, заяви Петкова.

По отношение на предстоящата проверка на Министерството на енергетиката и на КЕВР на трите електроразпределителни дружества, министър Петкова посочи, че целта е да се провери техническото състояние на енергийните обекти и да бъде направен отчет на електромерите. „За да се разбере дали енергията, която се отчита от трите дружества, е тази енергия, която клиентите са употребили. За да може хората да бъдат спокойни и ние да бъдем уверени, че всичко е така, както трябва да бъде. Това ще е обект на проверка на Министерството, a КЕВР ще провери спазват ли електроразпределителните предприятия своите задължения по лицензи“, каза още тя. Енергийният министър посочи, че такъв тип проверки няма как да бъдат изненадващи. „Но проверките, които ще извършим на отделни електромери, ще бъде на случаен принцип“, заяви Петкова.

По отношение на глобата на БЕХ от миналата година, енергийният министър обясни, че трябва да се знае, че тази глоба от 77 млн. евро всъщност представлява една малка част от максималния размер на потенциалната глоба, която е можело да бъде наложена. „Нашите правни консултанти правят анализ на това решение и се надявам скоро да ни предложат и стъпки“, каза още тя.

Няма дефицит на електрическа енергия, за 2018 г. производството се е повишило с 2,6%, съобщи още Теменужка Петкова. „Основен приоритет на нашето правителство е да осигурим такива условия за българския бизнес и българската индустрия, че те да бъдат конкурентноспособни на международните пазари. Това, което правим в сектор „Енергетика“, е свързано с това, по такъв начин да се управлява секторът, че той да гарантира публичност, прозрачност и минимизиране на разходите“, заяви министър Петкова и посочи, че от 2015 г. досега са се извършили поредица промени в Закона за енергетиката, които са целели да бъде елиминиран дефицитът, който е съществувал през 2014 г., и да се създаде либерализиран пазар на електрическата енергия в България.

„Когато става дума за цените на електрическа енергия за бизнеса и за битовите потребители, е важно да поясним няколко много важни елемента. На 8 януари беше проведен тристранен съвет между синдикати, бизнес и правителство, като темата беше цената на електрическата енергия на свободния пазар. Имаше и среща с председателя на КЕВР, като днес също предстои такава с всички в сектора, за да видим има ли някакъв проблем, ако има такъв – да разберем къде е генезисът, и какви стъпки трябва да направим, за да го решим. Но хората трябва да знаят следното – пазарът на електрическа енергия в България е организиран в два сегмента – това са регулиран пазар, на който са битовите потребители и малкият бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия“, обясни енергийният министър.

Петкова посочи, че големият бизнес купува своята електрическа енергия на база на дългосрочни договори, които да осигурят предвидимост на неговите разходи за енергия. „По този сегмент, който се нарича „Ден напред“, се осъществява около 10% от търговията. И сега ще се опитаме да анализираме защо има някакъв проблем“, заяви тя.

„Аз лично не знам за предприятия, които са затворили заради цената на електрическата енергия на борсата. И не знам от какво са продиктувани тези твърдения за затваряне на предприятия, защото само за 2018 г. производството на електрическа енергия се е повишило с 2,6%. Отделно от това, трите държавни дружества, които произвеждат електрическа енергия, през 2018 г. са провели поредица от търгове през Българската независима енергийна борса. Като само за АЕЦ „Козлодуй“ те са 127, при 48 от които няма заявен никакъв интерес към покупката на ел. енергия, ТЕЦ „Мариза-изток 2“ е провел 68 търга, като а 28 от тях не е имало интерес, а НЕК е провела 24 търга – за 4 никакъв интерес“, заяви министър Петкова и посочи, че на този фон не може да се говори, че има дефицит на електрическа енергия.

Be the First!

Leave a Reply