Invest Build Media
Инвестиции

Продължителността на живота в България е сред най-ниските в Евросъюза

Средно у нас мъжете живеят до 71,4 години, а жените – седем години повече. Най-кратък е животът в Северозападна България, а най-дълъг в София и Кърджали, показват данни на НСИ.

България остава сред страните с най-ниска продължителност на живота в целия Европейски съюз. Средно у нас хората живеят до 74,8 години. Толкова кратък е животът само в Латвия, показват данните на Националния статистически институт.

Средната продължителност на живота на мъжете е под средната за страната – 71,4 години, жените живеят със седем години повече. Различна е и смъртността на хората в градовете и селата. Тези в градовете живеят с три години повече от тези в малките населени места.

Новите данни за периода от 2017 г. до 2018 г. по нищо не се различават от предходните, показва статистиката. Най-много в Европейския съюз хората живеят в Испания и Италия – над 83 години.

У нас най-дълъг е животът в София и Кърджали – над 75 години. Следващите области с по-дълга продължителност на живот са Бургас, Варна, Пловдив, Смолян и Благоевград. На другия полюс – с най-кратък живот са хората, живеещи в областите – Видин, Монтана и Враца.

Вижте още

Арх. Стефан Стефанов обещава на Младост да има културен център

ivan

КНСБ поиска допълнителни 991 милиона лева за заплати в бюджет 2019

ivan

За продан: Къщи на Епщайн във Флорида и Ню Йорк

leni

Напишете коментар