Invest Build Media
Имоти и строителство

До октомври 2020 г. магистрала „Хемус“ между Варна и Търговище ще е готова

До октомври догодина автомагистрала „Хемус“ между Варна и Търговище ще е готова, каза днес при посещението си в крайморския град премиерът Бойко Борисов. Заедно с министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев той посети новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски“.

Парите за изграждането на „Хемус“ са изцяло осигурени и са на отделна сметка, посочи Борисов. По думите му плащанията на строителите се извършват, след приключването на отделните обекти. Премиерът допълни, че в момента се проектира участъкът между Търговище и Велико Търново. По думите му цялата магистрала трябва да е готова до 3 години, евентуално 4 за най-тежките участъци.

Изграждането на „Хемус“ е наложително, за да се облекчи бизнесът в Северна България, каза премиерът. Той допълни, че в тази част на страната се появяват все повече предприятия, които работят за износ и има нужда от хубави пътища.

В новостроящия се храм премиерът и министрите разговаряха с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който посочи, че за пълното приключване на дейностите са необходими още около 1 милион лева. Владиката уточни, че вече има готовност да започне изписването на иконите по стените, за което ще са нужни около 620 хиляди лева. Най-важното в момента е да се монтира иконостасът и да се довърши подовото отопление, допълни митрополитът. Той каза още, че последната голяма църква във Варна – Катедралният храм, е осветена през 1886 година. Владиката изрази благодарността си към премиера за отпуснатите от правителството 200 хиляди лева за ремонта на покрива на Катедралата. Той припомни, че кабинетът отпусна средства и за строежа на новия храм. По думите му помощ е оказала и община Варна, която през годините е осигурила 1,4 милиона лева.

Обсъждането за осигуряването на нужните за довършването на храма средства няма да е тази седмица, за да не се правят коментари, че е предизборно, посочи Борисов. По думите му въпросът ще бъде дискутиран през следващата седмица. Според премиера сумата може да бъде отпусната на два транша. Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че е добре църквата да се върне при хората, защото в миналото черквите не са строени от данъци, а от дарения.

Вижте още

Променят движението на трамваи заради ремонт

Нови иновации в пет училища по цялата страна

Сериозен ръст в цените на крайградските имоти в Прага

leni

Напишете коментар