Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Само половината кандидати останаха в конкурса за площад „Св. Неделя

От 14-те кандидати, включили се в конкурса за нов облик на пл. „Св.Неделя“, до втора фаза са допуснати 7 архитектурни екипа. Повечето от тях са международни, като участниците са от  Италия, Франция и Русия. Именно през този втори  етап от конкурса ще се осъществи същинското състезание между участниците, каза главният архитект на Столичната община Здравко Здравков.

Основните критерии, по които са отсети участниците, са опитът и работата им в зони, които са наситени с археология и културно-историческо наследство.

Арх. Здравко Зравков подчерта, че надпреварата цели не само да се избере най-добрата идея за облика на това знаково за София място, но и да се навлезе във всеки един детайл от проектите , за да се гарантира качественото изпълнение.

Започва да тече 10-дневен срок за възражения. Ако такива не постъпят, от началото на август започва същинското състезание. До края на ноември ще бъдат представени и премирани 7-те проекта.

Първите 5 в класирането ще вземат от 70 до 30 хиляди лева.

С обновяването на пл. „Св.Неделя“, пространството пешеходно ще се свърже с бул. „Витоша“, зоната около площад „Независимост“ и бъдещата връзка по улица „Съборна“.

Допуснатите кандидати:

  • Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell
  • Студио Паола Вигано
  • „Конкурент-90“ ЕООД
  • Студио Вилмот
  • Студио Фуксас
  • Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян
  • Обединение „ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници в обединението: Студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.

Вижте още

Най-голямата цветна градина на света е в пустинята

admin

Уют и стил в апартамент от 18 кв.м.

leni

Сбъднати мечти на площ от 30 кв. м.

leni

Напишете коментар