Invest Build Media
Инвестиции

Направиха промени в ръководството на Българския енергиен холдинг

Енергийният министър Теменужка Петкова освободи двама от общо тримата шефове на най-голямата държавна компания у нас – Български енергиен холдинг. С постовете си се разделят изпълнителният директор Петьо Иванов, както и Петър Илиев, който засега ще продължи да оглавява Националната електрическа компания. Българският енергиен холдинг е създаден преди повече от десет години и обединява всички големи държавни енергийни производители, както и доставчиците на електроенергия и газ.

Със свое решение енергийният министър Теменужка Петкова освобождава изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов. Засега обаче той ще запази поста си в Съвета на директорите на „Булгаргаз“. За нов шеф на БЕХ е избран Жаклен Коен (на снимката), който досега беше в борда на АЕЦ „Козлодуй“. Коен вече е бил директор на холдинга, назначен по време на кабинета на Пламен Орешарски. Тогава той е освободен предсрочно от поста си през 2016 г. от самата Петкова с мотив за оптимизация на дейността на дружеството.

Енергийният министър освобождава и председателя на съвета на директорите на БЕХ Петър Илиев. Той е и изпълнителен директор на Националната електрическа компания като името му нашумя в началото на юли. Той подаде оставка като шеф на НЕК, но като председател на борда на БЕХ не си я прие. Заради високата цена на тока на борсата, едрият бизнес поиска оставката му. На негово място в БЕХ сега влиза Андон Андонов, който е изпълнителен директор на „Мини Марица изток“.

Единственият, който запазва поста си в борда на БЕХ, е Живко Динчев. Той е и изпълнителен директор на заплашения от фалит ТЕЦ „Марица изток 2“. Новите промени ще влязат в сила с вписването им в Търговския регистър.

Вижте още

Премиерът обеща да се отпуснат 150 млн. лева за хората с увреждания

ivan

300 млн. лв. печалба за три месеца на банките у нас

leni

КНСБ не иска по-лесен внос на работници от трети страни

ivan

Напишете коментар