Invest Build Media
Инвестиции

НС гласува споразумение за индустриално сътрудничество заедно с доставката на F-16

Депутатите одобриха Рамково споразумение за индустриално сътрудничество във връзка със закупуването на самолети F-16 Block 70. Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и американската компания Lockheed Martin Global INC бе одобрено със 116 гласа „за“, 38 – „против“, и трима – „въздържал се“.

Индустриалното сътрудничество цели увеличаване на способностите на българската индустрия в областта на отбраната и сигурността в три основните направления: развитие на национални способности за логистична поддръжка на самолетите; развиване на индустриални и технологични способности в България; изграждане на способности в областта на сигурността и отбраната, свързани с трансфер на технологии за производство на безпилотни летателни апарати, системи за граничен контрол, видеонаблюдение.

В дискусията преди гласуването народният представител Христо Проданов от „БСП за България“ заяви, че на този етап българското правителство не е постигнало нищо като реална договореност. По думите му пример за успешно индустриално сътрудничество представлявала Чехия, която е придобила своите изтребители на цена от 980 млн. евро и същевременно е реализирала индустриална продукция в размер на 1,160 млрд. евро.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отговори като поясни, че рамковото споразумение за индустриално сътрудничество е много по-скъпо от самите самолети. „Това е предаване на технологии, трансфер на знания, ноу-хау. Всичко това струва много по-скъпо“, коментира той. Министърът информира, че около 100 български компании вече са проверени от американската компания. По думите му има изготвен и първоначален анализ къде, какво ще се прави.

Той посочи, че потенциалът на България в този сектор ще бъде голям. Министърът увери, че разходите, които оттук нататък ще имаме за тези самолети – консумативи, основни ремонти, горива – ще останат на българския пазар.

„Дали ще се явим на международния пазар – това зависи от българската индустрия, от цените, които ще даваме, защото това ще са конкурентни процедури“, каза още Караниколов.

Вижте още

Кристис ще продава рядък розов диамант, очакват поне 50 млн. долара

ivan

Подновяват търга за концесия на софийското летище

ivan

Стартъп получи 50 млн. евро, за да създаде робот-инвеститор

leni

Напишете коментар