Invest Build Media
Инвестиции

НС гласува споразумение за индустриално сътрудничество заедно с доставката на F-16

Депутатите одобриха Рамково споразумение за индустриално сътрудничество във връзка със закупуването на самолети F-16 Block 70. Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и американската компания Lockheed Martin Global INC бе одобрено със 116 гласа „за“, 38 – „против“, и трима – „въздържал се“.

Индустриалното сътрудничество цели увеличаване на способностите на българската индустрия в областта на отбраната и сигурността в три основните направления: развитие на национални способности за логистична поддръжка на самолетите; развиване на индустриални и технологични способности в България; изграждане на способности в областта на сигурността и отбраната, свързани с трансфер на технологии за производство на безпилотни летателни апарати, системи за граничен контрол, видеонаблюдение.

В дискусията преди гласуването народният представител Христо Проданов от „БСП за България“ заяви, че на този етап българското правителство не е постигнало нищо като реална договореност. По думите му пример за успешно индустриално сътрудничество представлявала Чехия, която е придобила своите изтребители на цена от 980 млн. евро и същевременно е реализирала индустриална продукция в размер на 1,160 млрд. евро.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отговори като поясни, че рамковото споразумение за индустриално сътрудничество е много по-скъпо от самите самолети. „Това е предаване на технологии, трансфер на знания, ноу-хау. Всичко това струва много по-скъпо“, коментира той. Министърът информира, че около 100 български компании вече са проверени от американската компания. По думите му има изготвен и първоначален анализ къде, какво ще се прави.

Той посочи, че потенциалът на България в този сектор ще бъде голям. Министърът увери, че разходите, които оттук нататък ще имаме за тези самолети – консумативи, основни ремонти, горива – ще останат на българския пазар.

„Дали ще се явим на международния пазар – това зависи от българската индустрия, от цените, които ще даваме, защото това ще са конкурентни процедури“, каза още Караниколов.

Вижте още

Топлото и токът ще поскъпват с повече от предвиденото, обещава шефът на КЕВР

ivan

С 18% са поскъпнали жилищата в София за една година

ivan

Съдът ще решава съдбата на търга за въвеждане на тол-системата

ivan

Напишете коментар