Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Булгаргаз съди Топлофикация София за 35 милиона лева дълг

„Топлофикация София“ обяви, че е превела на „Булгаргаз“ 7 милиона лева в началото на месеца и ще продължи плащанията след 16 август, когато получи постъпления по изравнителните сметки на потребителите. Обяснението дойде, след като газовата компания заведе дело срещу топлофикацията за неиздължени 35 милиона лева. Успоредно със съдебния процес, двете страни преговарят за план за погасяване на задълженията, чийто общ размер възлиза на 120 милиона лева.

„Булгаргаз“ е завела иск за 35 милиона лева, които са част от общите задължения на столичната топлофикация в размер на 120 милиона лева и са натрупани за една година, стана ясно по-рано днес. Тази мярка е предприета, тъй като има риск „Булгаргаз“ да не може да се разплати с доставчика си на гориво – руската компания „Газпром експорт“, обясни пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

Подобна ситуация имаше и през август миналата година. Тогава задълженията на „Топлофикация София“ бяха стигнали 105 милиона лева и бе решено „Булгаргаз“ да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното дружество. Така, по думите на Павлов, са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период.

Само година по-късно обаче „Топлофикация София“ има нови просрочени задължения в размер на 120 милиона лева. „Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на „Топлофикация София“ за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към „Булгаргаз“ за доставен газ“, каза Николай Павлов.

Освен че са изпратени десетки писма до „Топлофикация София“, за проблема са информирани принципалите на двете дружества – Столичната община и БЕХ, както и Министерство на енергетиката. За да може „Булгаргаз“ да спазва своите договорни и лицензионни задължения, да се разплаща за доставката и преноса на природен газ, на газовата компания ѝ е необходима финансова стабилност, която е свързана с плащането от страна на всички клиенти за доставеното им гориво, посочи Николай Павлов.

„За съжаление „Топлофикация София“ на практика е преустановила плащанията за доставения ѝ природен газ. „Булгаргаз“ не може и не бива да покрива задължения за своя сметка, на който и да е свой клиент, включително и на „Топлофикация София“. Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения, независимо колко добре се управлява тази компания. Въпреки всички писма и разговори вместо техните задължения да намаляват – се генерират нови. Ние сме използвали всички възможности, изразходвали сме всички резерви, включително и овърдрафтите, сроковете за изплащане на тези задължения изтекоха и ние бяхме принудени да предприемем действия за събиране на вземанията си по съдебен ред“.

Заведената в съда искова молба е за 35 милиона лева, а според Павлов мерките и действията, които е предприела „Булгаргаз“, са възможно най-меките и щадящите „Топлофикация София“ – единствената цел е дружеството да си изплати задълженията до края на август месец. Столичната топлофикация е била информирана писмено за предприетите съдебни действия, а днес ръководството ѝ е поканено на среща, на която да се търси решение на този проблем. Ако просроченият дълг бъде изплатен до 29 август заедно с текущите задължения, „Булгаргаз“ ще оттегли съдебния си иск. За да стане това, „Топлофикация София“ трябва да плати до края на август 35 милиона лева, а за септември – още 65 милиона лева. Павлов се надява, че до края на месеца ще се намери решение и тези пари ща бъдат получени, което ще позволи на „Булгаргаз“ да се разплати както с доставчиците си на газ, така и за преноса на горивото.

„Дали ще бъдат под формата отново на изкупуване на вземанията, дали ще бъдат под формата на директни плащания, това аз вече не мога да кажа, но решение трябва да бъде намерено“, посочва Николай Павлов.

Засега „Булгаргаз“ няма подобни проблеми с други свои клиенти. Дори и да има забавяния в плащанията им, те са за не повече от 1-2 месеца. С топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен има постигнати споразумения в началото на годината за разсрочване на дълговете им, като те са дали и съответното финансово обезпечение, което гарантира плащанията им. ТЕЦ „Варна“ има задължения от 2 милиона лева, но е поела ангажимент да ги изплати до края на септември – един милион през този месец и един милион – следващия.

Тази година за пръв път „Булгаргаз“ успя да подпише договори и да купи газ, различен от доставяния по дългосрочния договор с „Газпром експорт“. За второто тримесечие са доставени 300 милиона кубични метра по цени, които са много по-изгодни от доставната цена по основния договор с руската фирма. Дали ще има нови търгове и сделки до края на годината ще зависи от финансовото състояние на компанията. Освен това според дългосрочния договор с „Газпром експорт“ „Булгаргаз“ има задължението да купува определени количества газ от Русия през лятото. Николай Павлов заяви, че се водят интензивни преговори за предоговаряне на условията по дългосрочния договор за доставка на газ – не само като цена, но и за по-голяма гъвкавост на доставките, които да бъдат в интерес на българския пазар. Целта е до края на годината да се постигне споразумение, с което цената на газа за българския пазар да стане значително по-ниска, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че няма да се допусне да се създаде риск за отоплителния сезон на столичани:

Със сигурност потребителите нямат основание да се притесняват. Това са взаимоотношения между двете дружества. Знаем, че от години има предизвикателства във връзка с това, че „Булгаргаз“ има изискване да се плаща доста по-рано, „Топлофикация“ събира своите вземания със закъснение. Това е част от процеса. Лично аз нямам притеснения и няма да допуснем отоплителният сезон да бъде застрашен.

Вижте още

Финансовият министър: Естественото ни място е в клуба на богатите страни

ivan

Шефът на БНБ уверява хората да са абсолютно спокойни за парите си

ivan

Кабинетът утвърди таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища

ivan

Напишете коментар