Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Имоти и строителство

С още 10% поскъпнаха наемите в София

След значителното увеличение на цените на недвижимите имоти в последните години, жилищните наеми също тръгнаха нагоре. Краят на лятото и началото на есента са най-трудното време за търсене на жилища. Това се обяснява с началото на академичната година, като предпочитаните квартали са в близост до университетите.

Но София привлича все повече хора, които търсят по-сигурна и по-високо платена работа в столицата и това допълнително усилва натиска върху пазара. На фона на нарастването на цените на жилищата в рамките на 5 на сто, при наемите растежът на годишна база е около 10%, пише в. „Сега“.

Средните цени в най-търсените квартали започват от 550 лв. и стигат до над 800 лв. за двустаен и от 700 лв. до над 1200 лв. за тристаен апартамент. Въпреки раздвижването, в някои точки от града пазарът остава по-слаб. Това обикновено са по-непопулярни квартали, разположени далеч от учебни заведения и от центъра на столицата, с по-слабо развита транспортна мрежа и връзки. Такива тенденции очертава пред в. „Сега“ Йорданка Рангелова, мениджър „Наеми“ от имотната агенция „Адрес“.

Предвид сезона най-много запитвания за наем на жилище има от студенти. Предпочитаните квартали са „Студентски град“ и „Овча купел“. Интерес има и към централните части на града, както и към квартали по линията на метрото.

Бъдещите наематели се интересуват от обзаведени имоти, в които могат да се настанят веднага, стига обзавеждането да отговаря на изискванията им – да е ново и поддържано. „Ако собствениците не желаят да инвестират, решението да оставят имотите си единствено на настилки е по-добро, тъй като така наемателите могат да си изберат сами обзавеждането“, коментира Рангелова.

Бъдещите наематели отделят и голямо внимание на етажа. Както при покупката на жилище първият и последният етаж не са за предпочитане, така и при отдаването под наем голямо предимство за наемодателя, който търси дългосрочни наематели, е да предлага среден етаж в жилищната сграда. Добрата комуникация с линии на градския транспорт и метрото също е много важна.

В София най-търсени и желани за наем са двустайните апартаменти. Това отчитат и от друга имотна агенция – „Арко“. Квартали като „Младост“ и тези с утвърдени бизнес центрове, големи бизнес сгради, както и с университети наоколо очертават два типа наематели – студенти и хора, работещи в близост.

По данни на агенцията средните цени в „Студентски град“ са около 560 лв. за двустаен и 740 лв. за тристаен апартамент. Там обаче има доста голямо разнообразие и могат да се намерят както по-евтини, така и доста скъпи жилища под наем.

По данни на брокери, в „Студентски град“ наемите могат да надминат и 900 лева. В „Младост“ дори е малко по-скъпо – за двустаен апартамент се искат средно 680 лв., а за тристаен – 840 лв., като на места се стига до 1000 лв.

В по-популярните квартали като центъра, „Лозенец“, „Витоша“, „Гео Милев“, „Манастирски ливади“ наемите също надхвърлят 1000 лв. за тристаен апартамент. В центъра например двустайните апартаменти са средно около 810 лв., а тристайните – 1200 лв.

И от „Арко“ отчитат покачване на цените на наемите. „В последните години се наблюдава възходящ пазар на имотите с цел отдаване под наем. Смятаме, че към момента тази тенденция ще се задържи. Традиционно есенният сезон е най-силен и винаги има сериозно раздвижване в този сегмент. Покачването при цените е в рамките на около 10-12% на годишна база“ коментира пред в. „Сега“ Иван Козаров от имотната агенция.

Справка в няколко сайта за недвижими имоти и отдаване под наем на жилища показва, че трудно може да се намери евтин имот под наем в столицата. Все пак в някои квартали на София все още има предложения за двустайни жилища за под 500 лв. Това обикновено са някои не толкова популярни квартали като „Люлин“ и „Надежда“. Там цените за наем на малко жилище са около 430 – 480 лв., показват данни на агенцията.

Макар да са във водеща позиция, собствениците, които отдават имота си под наем, са склонни да коригират цената по желание на наемателите си. По данни на „Адрес“ близо половината от тях са склонни да направят отстъпки в рамките на 50 лв. на месец. Според „Арко“ най-често отстъпките могат да стигнат до 10-15% спрямо първоначалната оферта.

Прогнозите на агенциите са за запазване на стабилност на сегашните цени на жилищните наеми, като засега не се очаква ново увеличение.

 

източник: expert.bg, снимка:БГНЕС 

Вижте още

Mодернизират жп линията от Перник до Радомир за 284 млн. лв

Строежът на магистрала Струма през Кресненското дефиле е зрелостен изпит за строителния бранш

ivan

Нова спортна зала за волейбол ще има в София до края на 2019 г.

ivan

Напишете коментар