Invest Build Media
Туризъм

Авиокомпаниите отменят полети, избягват да летят над Иран

Редица авиокомпании заявиха, че ще избягват иранското въздушно пространство или при невъзможност за това ще отменят полетите си заради напрежението в Близкия изток, съобщава CNBC. Американската федерална авиационна служба дори забрани във вторник вечерта на своите цивилни авиационни оператори да преминават през въздушното пространство над Ирак, Иран, Персийския и Оманския залив.

Изявленията на компаниите идват, след като Иран изстреляха над дузина балистични ракети към американски военни бази на територията на Ирак. Малко след това украински самолет Boeing 737 с над 160 души на борда се разби близо до Техеран. По информация на ТАСС самолетът е паднал малко след излитането си от международното летище „Имам Хомейни“ в посока Киев. Украинското посолство в Иран увери, че причината е проблем с двигателя, а не нападение.

Въпреки това Singapore Airlines, China Airlines и Malaysia Airlines са сред тези, които заявиха, че ще избягват да летят над Иран.

Полетите на сингапурските авиолинии от и за Европа са пренасочвани, а China Airlines и Australia Airlines отказват да летят над Ирак. Междувременно базираната в Дубай Emirates Airlines отмени полетите си до Багдад в сряда, пише Reuters. Руската въздушнотранспортна агенция посъветва всички руски авиокомпании да избягват полети над Иран, Ирак и Персийския залив. Air Canada също променя маршрутите си, за да избегне полети над Близкия изток.

„Внимателно наблюдаваме развитието на ситуацията и поддържаме връзки с правилните хора от правителството на Иран по повод летателните ни операции. Ако се налага, ще направим и допълнителни организационни промени“, заявяват Emirates за Reuters.

Промяната в маршрутите на полетите вероятно ще наложи изгаряне на по-голямо количество гориво, обяснява лондонската информационна агенция.

източник: economic.bg

Related posts

Повече от 100 хил. туристи посетили Рилските езера

admin

От 1 декември пътуваме без визи до Канада, но нямаме право на работа там

ivan

Откриха първия в София музей на пчелата

ivan

Leave a Comment