Invest Build Media
Инвестиции

Инвеститорите с двойно по-голям „апетит“ за риск

Институционалните инвеститори в имоти сигнализират за по-голям апетит към риск през следващата година, показват данните от глобалното проучване на инвестиционните намерения, публикувано от организациите INREV, ANREV и PREA.

Една пета от световните инвеститори, които правят вложения в Европа, включително повечето от местните инвеститори, посочват опортюнистичните инвестиции като предпочитан от тях начин за реализиране на вложения. Това е двойно повече в сравнение с предходната година, отчитат организациите.

Тези резултати отразяват непрекъснатото търсене на алтернативи за разгръщане на капитала и увеличаване на възвръщаемостта на фона на продължаващите ниски лихви и ниска доходност от традиционните имоти. Данните хвърлят светлина и върху продължаващата тенденция за увеличаване на капиталовия поток към сектора на имотите на фона на по-високата доходност спрямо лихвените нива.

Според проучването през 2020 г. в недвижими имоти в световен мащаб се очаква да бъдат инвестирани общо 98,1 млрд. евро нов капитал. Лъвският дял (61%) ще идва от инвеститори в Европа. Следват инвеститорите в Северна Америка и от Азиатско-тихоокеанския регион с по малко под 20%.

Очаква се приносът на европейските инвеститори да нарасне от 32,5 млрд. евро през 2019 г. до приблизително 54,1 млрд. евро през следващите две години.

През този период се очаква също Европа да привлече значителни обеми капитал в размер на 39,8 млрд. евро. Към Азия ще се насочат 28,3 млрд. евро,, а други 19,4 млрз. евро ще бъдат вложени на пазара в Северна Америка.

Данните показват, че ще продължат да се увеличават и вложенията в непублични фондове за имоти. Само европейските инвеститори планират да увеличат своите ангажименти от 17,6 млрд. евро през 2019 г. до 20,8 млрд. евро през 2020 г.

Инвеститорите, които оперират в Европа Европа, запазват предпочитанията си към Германия (67%), Великобритания (63%) и Франция (57%). За фондовете най-добрите три държави за инвестиции в имоти са Германия, Франция и Холандия.

Офисите са на първо място в списъка с предпочитани сегменти. Следват индустриалните и логистични имоти и жилищните имоти.

 

източник: investor.bg, снимка: pixabay

Вижте още

Сериозен недостиг на квалифицирани кадри регистрират у нас от 2011 г. насам

ivan

Италия одобри допълнителни €25 млрд. за икономиката си

viktoria

Няма да проверяват зелената зона в София на 1 и 2 ноември

ivan

Напишете коментар