Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Коронавирусът засегна и световните борси

Първата сесия за новата седмица донесе най-тежкото поражение за водещите щатски индекси от началото на годината. Потвърждението за нови случаи на заразени със смъртоносен коронавирус засили опасенията сред инвеститорите, че епидемия в световен мащаб може да окаже силен негативен ефект върху глобалната икономика.
Индустриалният индекс Dow Jones се раздели с 453 пункта, записвайки най-тежкото си поражение от октомври 2019 година. Широкият S&P500 отписа 1.6% от стойността си, а технологичният NASDAQ изостана с 1.9%, с което реализирай най-слабата си сесия от август 2019.
В индивидуален план книжата на авиокомпаниите United и Delta записаха 3% спад на стойността. Цената на тези на American се сви с 5.6%. Las Vegas Sands и Wynn Resorts, които оперират в областта на залаганията, отписаха съответно по 6.3% и 7.9% от цената на акциите си. Акциите в туристическия сектор също бяха засегнати – Expedia, Carnival и Marriot International отстъпиха с по 1.5%.
Основните борсови индекси в Европа също приключиха търговия дълбоко на червена територия. Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 2.3% понижение, а секторът за основни суровини, който е силно изложен на влиянието на Китай, се оказа с 4.3% надолу и поведе в загубите. Немският DAX отстъпи с 2.74%, следван от САС40 и FTSE100 с понижения от 2.68% и 2.29%. Традиционни убежища като златото и японската йена записаха ръстове, тъй като инвеститорите търсят сигурност, очаквайки потенциалното икономическо влияние на вируса.
снимка: БТА, източник: economic.bg

Вижте още

Българският износ нараства с 6,3% през първото полугодие

ivan

Възмутени ресторантьори относно предложението: Ако клиент не получи касова бележка – не плаща сметката

За първи път лихва под 5% за жилищни кредити

admin

Напишете коментар