Invest Build Media
Туризъм и Екология

До две седмици пускат нов конкурс за туристическо лого на България

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи пред журналисти, че до две седмици ще обяви детайли за новия конкурс за туристическо лого на България, когато ще е финализирана новата методология за оценка. Ангелкова добави, че тогава ще бъдат оповестени и крайните дати за подаване на предложения, а идеята е сроковете да са възможно най-кратки, за да има ново лого за предстоящите рекламни материали. В конкурса може да участва всеки с нови предложения.

Министърът посочи, че се предлага „максимално да не се използват допълнителни финансови средства“ по конкурса, освен за паричната награда за победителя, чийто размер сега се обмисля, така че да се насърчат желаещите за участие. В първия конкурс наградата също беше парична.

В отговор на въпрос Ангелкова информира, че Министерството вече работи по подготовката на зимния туристически сезон и през октомври в Пловдив ще има изнесено заседание на Националния съвет по туризъм по темата. За участие са поканени всички заинтересовани страни, в това число контролните институции и компаниите, ангажирани с инфраструктурата – вода, ток. Министърът не се ангажира с прогнози за зимния сезон, но отбеляза, че интересът към България като туристическа дестинация е повишен както по отношение на лятото, което по думите й е било едно от най-успешните, така и по отношение на зимата. Николина Ангелкова информира, че за първите три месеца на лятото ръстът в туризма е 20 на сто. За първите шест месеца приходите са с около десет на сто повече спрямо предходната година, което се дължи на усилията на правителството за повишаване на събираемостта, отбеляза тя.

Министърът направи този коментар след участие с заседанието на парламентарната икономическа комисия, която прие за второ гласуване промени в Закона за туризма, регламентиращи въвеждането на Единната система за туристическа информация. Министърът Ангелкова каза в комисия, че се надява преди началото на следващия летен сезон да може да се демонстрира как работи системата.

С приетите промени се предвижда Министерският съвет да приеме Наредба за Националния туристически регистър по предложение на министъра, което трябва да бъде направено в 3-месечен срок след влизане на закона в сила. Прието беше също и да има минимален праг на глобите и санкциите, ако регистърът не се води по указания начин съгласно разпоредбите на проектозакона. Така за лице, извършващо хотелиерство, минималната глоба ще е 100 лева, а максималната – 1000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица минималният размер на имуществена санкция ще е 500 лева, а максималният – 5000 лв.

Вижте още

Започна новият фестивал квАРТал

admin

Популярни плажове по Черноморието остават без спасители

ivan

По-малко британци запазили летни почивки в страни от ЕС тази година

ivan

Напишете коментар