Invest Build Media
Туризъм и Екология

Германия преговаря за милиарди евро помощ за Lufthansa

Германия води преговори за предоставянето на милиарди евро държавна помощ на Lufthansa и може да придобие дял в авиопревозвача, който спря над 90% от полетите си заради пандемията от коронавирус, съобщиха информирани източници, цитирани от Ройтерс.

Правителството и авиокомпанията обсъждат заеми, както и евентуално придобиване на дял, посочиха източниците.

Поддържаме тесен контакт с федералното правителство, за да осигурим ликвидността си, каза говорител на Lufthansa, но отказа да даде повече подробности. Говорител на министерството на икономиката също отказа коментар.

Lufthansa работи с банки, включително Deutsche Bank, при преговорите с германското правителство, пише БТА.

Миналата седмица авиопревозвачът съобщи, че все още не е кандидатствал за държавна помощ, но преговаря с банки и властите каква помощ би могъл да получи, ако се наложи.
Кризата с коронавируса намали продажбите на Lufthansa от пътнически полети почти до нула, но съкратеното работно време, по-ниските такси за летища и въздушен контрол свиха разходите.

Съкратеното работно време е форма на държавна помощ, която позволява на работодателите да намали часовете труд на служителите си в период на икономически спад, но да ги запази на щат. Тази схема се използва широко в Германия, включително в автомобилния сектор.

Lufthansa е регистрирала или възнамерява да регистрира 87 000 от общо 135 000 служители като частично безработни в страните, в които работи, а 62 000 от тях са в Германия, обяви говорител на авиопревозвача.

В петък миналата седмица Lufthansa вече обяви намерението си да постави в частична безработица 31 000 служители на компанията в Германия поне до 31 август.

В сряда компанията се договори с представителите на пилотите от Lufthansa и Germanwings, за да постави в частична безработица 4500 души.

Вижте още

Преоткриване на Историята: Разкопките в Перперикон откриват храм

Кои са нещата, без които наистина не можем на дълъг път?

leni

Близо 1000 служители на МВР ще бдят за реда по морските курорти това лято

ivan

Напишете коментар