Invest Build Media
Туризъм и Екология

Германия преговаря за милиарди евро помощ за Lufthansa

Германия води преговори за предоставянето на милиарди евро държавна помощ на Lufthansa и може да придобие дял в авиопревозвача, който спря над 90% от полетите си заради пандемията от коронавирус, съобщиха информирани източници, цитирани от Ройтерс.

Правителството и авиокомпанията обсъждат заеми, както и евентуално придобиване на дял, посочиха източниците.

Поддържаме тесен контакт с федералното правителство, за да осигурим ликвидността си, каза говорител на Lufthansa, но отказа да даде повече подробности. Говорител на министерството на икономиката също отказа коментар.

Lufthansa работи с банки, включително Deutsche Bank, при преговорите с германското правителство, пише БТА.

Миналата седмица авиопревозвачът съобщи, че все още не е кандидатствал за държавна помощ, но преговаря с банки и властите каква помощ би могъл да получи, ако се наложи.
Кризата с коронавируса намали продажбите на Lufthansa от пътнически полети почти до нула, но съкратеното работно време, по-ниските такси за летища и въздушен контрол свиха разходите.

Съкратеното работно време е форма на държавна помощ, която позволява на работодателите да намали часовете труд на служителите си в период на икономически спад, но да ги запази на щат. Тази схема се използва широко в Германия, включително в автомобилния сектор.

Lufthansa е регистрирала или възнамерява да регистрира 87 000 от общо 135 000 служители като частично безработни в страните, в които работи, а 62 000 от тях са в Германия, обяви говорител на авиопревозвача.

В петък миналата седмица Lufthansa вече обяви намерението си да постави в частична безработица 31 000 служители на компанията в Германия поне до 31 август.

В сряда компанията се договори с представителите на пилотите от Lufthansa и Germanwings, за да постави в частична безработица 4500 души.

Вижте още

Британските туристи пият най-евтината си бира у нас

ivan

Експерти от туристическото министерство ще проверяват хотели и ресторанти

ivan

Три плажа по Северното Черноморие отиват на концесия

ivan

Напишете коментар