Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Кога един архитектурен проект е успешен?

 

Сигурно има много теории, които обясняват възможностите, но има и хора, които искат успехът да е видим, измерим, устойчив. Динамичните, прагматичните, хората на действието ще оценят формулата, избрана от енергичния млад арх.Пано Козаров. В нея успехът не се измерва с реализирането на една авторска идея, а е функция на съгласуването на идеи. От една страна неговите творчески хрувания, а от друга – потребностите и желанията на клиента.

Арх. Козаров завършва магистърска програма по Архитектура във ВСУЛК през 2016 г. Работи последователно за две големи строителни компании, но желанието му да бъде творчески свободен и много по-цялостно ангажиран с това, което винаги е мечтал да прави, му дава кураж да създаде собственa копания.

Архитектурно студио ЕКАБО е основано през 2018 г. с амбицията да осигури на своите клиенти висококачествени услуги в проектирането на жилищни, обществени и административни сгради от идейните проектни фази, до цялостно проектиране и дизайн. Амбициозният създател на ЕКАБО е убеден, че естетиката на градската среда възпитава и създава ценности, а дългът на новото поколение архитекти, е да съхрани добрите традиции и да формира устойчива във времето нова градска среда.

В своята кратка история (по-малко от две години) ЕКАБО ЕООД има зад себе си три строящи се сгради и над 53 000 м2 РЗП на съгласувани проекти, което включва многофамилни и еднофамилни жилищни сгради, интериорни проекти за апартаменти и офиси, идейни проекти за промишлени сгради, архитектурно заснемане и възстановяване на проектна документация за сгради, идеен проект за мултифункционален център с учебно лабораторна част, спортна зала и общежитие за учащи и преподаватели (в Община Казанлък).

Проектите са успешни, ако от тяхното реализиране печелят повече хора. От този свой водещ принцип се ръководи младият архитект и преди година, когато решава да предложи наставничество на свои бъдещи колеги от ВСУЛК. Организира срещи с презентации за тях и ги кани на стаж в своето студио. Прави го безвъзмездно. Убеден, че когато самият той се е учил, е имал потребност от това, а днес иска да дава.

На това се основават оптимизмът и смелостта на дългосрочните му планове. Залага на професионализъм, диалог, прецизност и коректност на всички нива и етапи в работния процес. Защото успехът не е самоцел. Успехът дори не е само резултата, а е процес на реализиране на мечти, споделени от хора, които може да не се познават, но в крайна сметка заедно създават и ползват една по-модерна и функционална градска среда.

Вижте още

Йорданка Фандъкова: Северните територии на София са ценен териториален ресурс

admin

Неизвестно бъдеще за сградата на бившето иранско посолство в София

ivan

Уникална органична къща край Москва

leni

Напишете коментар