Invest Build Media
Туризъм и Екология

Хотел-музей, построен над древни руини

През 2009 г. строителен екип, копаещ основата на нов хотел в Антакия, Турция, прави изумително откритие.

Работниците разкриват огромна мозайка от римско време, заедно с над 35 000 артефакта, обхващащи около 2300 години от поне 13 различни цивилизации.

Строителството на хотела незабавно е спряно, като стартират шестмесечни разкопки.

 

Единадесет години по-късно 200-стайният Museum Hotel Antakya отваря врати, разказва Amusing Planet.

Проектиран от турския архитект Емре Аролат, петте етажа на хотела почиват върху стоманени колони над разкопките, където лежи римската мозайка от 11 000 квадратни метра. На най-долния етаж на хотела се намира музей на открито със стъклени подове, осигуряващи великолепна и безпрепятствена гледка към мозайката и различните разкопки.

Стаите за гости са подредени над това открито пространство в структура на пчелна пита, със стъклени прозорци, предлагащи директен изглед към археологическите находки.

Град Антакия се намира на мястото на древния град Антиохия, основан през 4 век пр.н.е. Той е център на Селевцидното царство до І век пр. Н. Е., когато е анексиран от Рим и се превръща в столица на римската провинция Сирия.

Някога Антиохия е третият по големина град на Римската империя по размер и значение – след Рим и Александрия. Той притежава великолепни храмове, театри, акведукти и бани.

Антиохия е и един от най-ранните центрове на християнството. Градът сменя управниците си няколко пъти, владян е от византийците, селджуките, кръстоносците, аюбидите, мамлюците и в крайна сметка, османците през 16 век.

Археолозите смятат, че мозайката под хотела някога е била част от правителствена сграда или вила, датираща от V век. Други артефакти, открити на мястото, датират от елинистическата епоха, която започва през 323 г. пр.н.е.

В допълнение към мозайката – най-голямата на един етаж, откривана някога, археолозите са разкрили руини на римска баня, първата непокътната мраморна статуя на гръцкия бог Ерос и още няколко артефакта.

Вижте още

Сериозна санкция заплашва концесионера на плажа Слънчев бряг-Север

admin

Крият наемането на чужденци в хотели и ресторанти с договори за обучение

ivan

Романтична приказка за злато, царе и дълги бели нощи – Санкт Петербург

leni

Напишете коментар