Invest Build Media
Туризъм и Екология

Можем да отидем на почивка в Гърция без след това да сме под карантина

От 1 юни 2020 г. българските граждани ще могат да пътуват до Гърция и Сърбия, без да има необходимост след това да бъдат под 14-дневна карантина. Това обяви министър-председателя Бойко Борисов след онлайн срещата си с балкански лидери. Той добави, че за отпадане на карантината при пътуване до Румъния все още се водят преговори, тъй като „правителството е в оставка“.
На границата всеки турист ще трябва да попълва декларация, в която ще посочва своя телефон, трите си имена и че е запознат с епидемичната ситуация, както и че няма симптоми и пътува на собствен риск. „Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас са от достатъчно сериозни институции“, каза той.

Той, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време – като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

От 25 май отпада и карантината за международните шофьорите, както и за автобусните превозвачи, обяви министърът на транспорта Росен Желязков, по време на брифинга в Министерския съвет. По думите му това ще е още едно облекчение за бранша.

Преговори за премахване на 14-дневната карантина при пътуване се водят и с Австрия и Германия. От думите на министър-председателя Бойко Борисов стана ясно, че се мисли и за отваряне на заведенията в пълния им капацитет от 1 юни, ако ситуацията го позволява.

Вижте още

Притеснения за летния сезон на южното черноморие

Николина Ангелкова показа Молти

Милиардер си търси спътница за пътуване до Луната

leni

Напишете коментар