Invest Build Media
Туризъм и Екология

Можем да отидем на почивка в Гърция без след това да сме под карантина

От 1 юни 2020 г. българските граждани ще могат да пътуват до Гърция и Сърбия, без да има необходимост след това да бъдат под 14-дневна карантина. Това обяви министър-председателя Бойко Борисов след онлайн срещата си с балкански лидери. Той добави, че за отпадане на карантината при пътуване до Румъния все още се водят преговори, тъй като „правителството е в оставка“.
На границата всеки турист ще трябва да попълва декларация, в която ще посочва своя телефон, трите си имена и че е запознат с епидемичната ситуация, както и че няма симптоми и пътува на собствен риск. „Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас са от достатъчно сериозни институции“, каза той.

Той, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време – като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

От 25 май отпада и карантината за международните шофьорите, както и за автобусните превозвачи, обяви министърът на транспорта Росен Желязков, по време на брифинга в Министерския съвет. По думите му това ще е още едно облекчение за бранша.

Преговори за премахване на 14-дневната карантина при пътуване се водят и с Австрия и Германия. От думите на министър-председателя Бойко Борисов стана ясно, че се мисли и за отваряне на заведенията в пълния им капацитет от 1 юни, ако ситуацията го позволява.

Вижте още

До две седмици пускат нов конкурс за туристическо лого на България

admin

Мисис Колумбия коронова Мис Несебър 2016

admin

10 лв. такса за уикенд плаж в Албена

admin

Напишете коментар