Invest Build Media
Туризъм и Екология

България и Румъния подготвят общ проект по Дунавската стратегия

България и Румъния могат да получат европейско финансиране в размер до 300 хил. евро като съкоординатори по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия, която обхваща секторите туризъм и култура. Двете страни започват подготовката на съвместен проект, с който ще кандидатстват по транснационална програма „Дунав“. За това се договориха министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Дънку, които разговаряха вчера в Букурещ.

Планира се от финансирането да се възползва и съвместният българо-румънски Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия, който е ситуиран в Русе и координира сътрудничеството в сектор туризъм на всички страни по Дунавската стратегия. Целта е до средата на октомври проектът да бъде подготвен и подаден, като ще обхваща период от 3 години (от 2017 г. до края на 2019 г.).

„България и Румъния имат много добри отношения в редица сфери, а туризмът е един от секторите, в които се реализират редица съвместни инициативи“, отбеляза министър Ангелкова. Тя допълни, че съвместният Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия е сред добрите примери в това отношение.

Вицепремиерът Дънку отбеляза, че през последната година страната ни е сред най-активните в сектор туризъм на Стратегията. Той допълни, че реализираната през месец юни т.г.  конференция „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион“ е сред много добрите примери и е спомогнала за дискутиране на редица важни въпроси и е набелязала мерки за задълбочаване на сътрудничеството. „Предстоящата международна конференция за световните цивилизации и модерния туризъм също е сред добрите инициативи и е възможност да привлечем внимание към целия регион“, каза още Василе Дънку.

Вижте още

Турция намали ДДС за туризма на 1%

viktoria

Лувърът отвори врати след дълго затваряне предвид пандемията от Covid-19

viktoria

Интерес към къмпингуване в България имат чешките туристи

ivan

Напишете коментар