Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

10+ идеи за „направи си сам“ барбекю

Търсите идеи от типа „направи си сам – барбекю“? Значи вече се познаваме: обичате да хапвате месо и обичате да си го приготвяте сами. Чудесно!

Барбекюто е любимо лятно занимание. Върви с бира и компания от ценители. Но…

Най-хубавото е, че това не е просто начин за задоволяване на стомаха, а цял ритуал. Изисква предварителен план и подготовка, избор на главен готвач, създава пушек и носи гордост от постигнатото. М-м-м-м..

Какво ви трябва за барбекю?
Първо е мястото. Най-добре двор, но и голяма тераса ще свърши работа. Ако нямате нито едно от двете – намерете си подходящо живописно местенце. (И пазете природата).

Месо, по ваш избор. Зеленчуци – супер!

И самото барбекю, разбира се. Оказва се, освен че можете да си купите барбекю на всякакви цени от почти навсякъде, можете и да си го направите сами. И то от какво ли не. Помислете за негорим материал, който може да издържи на огън и жар и му добавете скара. В общи линии, сте готови!

Откъде да вземе решетка? Това е екзистенциален въпрос за всеки, който е решил да изцапа ръце и да измайстори сам едно барбекю. Можете да си я купите. Можете да използвате скарата от стара фурна. Можете да използвате решетка от стар хладилник. (Ако имате други идеи – споделете ги в коментарите.)

Готови ли сте да научите как да си направите сами барбекю?

Да мятаме идеите!

# БАРБЕКЮ ОТ САКСИЯ
барбекю-от-саксия

Един от лесните варианти сами да си направите барбекю е да използвате глинена саксия.

Това, което не трябва да пропускате, е да поставите грил творението си върху негорима основа. Повдигнете саксията върху тухли, камъни или други подходящи крачета.

Съдът ви най-вероятно ще има дупчици за оттичане на водата при поливане, които сега ще са ви необходими за добрата циркулация на въздуха. Ако не – ще трябва да пробиете сами дупчици в основата.

Останалото е ясно – въглища, скара-решетка и продукт за опичане.

#НАПРАВИ СИ САМ БАРБЕКЮ ОТ ДЖАНТА
направи си сам барбекю от джанта

Идеята да използвате автомобилна джанта за барбекю едва ли ще изненада някого. Със сигурност вече сте я срещали в различни варианти. И има причина това да е така. Джантата е достатъчно масивна, за да се прероди в здраво малко огнище. А кръглата й форма създава и приятен визуален резултат.

За направата на барбекю от джанта ще са ви необходими отново подходяща основа за повдигане и решетка за скара.

Но въображението на домашните майстори е сътворило и далеч по-смайващи варианти. Някои от тях включват издигането на по-сложни постаменти (инструкции тук). Други са окачили скарата-джанта с вериги в двора (виж как тук). При по-завъртените изпълнения поставената ниско джанта се огражда с огнеупорни тухли, за да се получи ефекта „съберете се около огнището“.

#НАПРАВИ БАРБЕКЮ ОТ ТУХЛИ
направи-барбекю-от-тухли

Накъде без класиката! Зидарията с тухли безспорно е правилният начин да създадете пещ в двора или градината си. Ако нямате такава, продължете надолу!

#БАРБЕКЮ ОТ КУТИЯ ЗА ИНСТРУМЕНТИ
барбекю от кутия за инструменти
#ПРЕНОСИМО БАРБЕКЮ ОТ КОФА
барбекю от кофа

Моделът „Кофа барбекю“ се отличава с едно основно предимство, а именно с лесна преносимост. Той е сравнително лесен за изработване, въпреки да изисква наличие на определен брой инструменти, необходими за изрязване на дупки в долната част на кофата.

За правилното функциониране на хендмейд грила ще ви е необходим и подходящ вътрешен съд или начин за закрепване на второ ниво, в което да разположите жаравата си. Другата трудност в проекта е откриването на кръгла скара в точен размер.

#НИСКО БАРБЕКЮ ОТ ТУХЛИ

Има и друг съвсем лесен вариант за създаване на барбекю от тухли. Досещате се, нали? Без зидане, просто подредете няколко огнеупорни тухли във формата на правоъгълник, наредете по още един ред изправени тухлички за стени. Добавете въглища и скара.

#НАПРАВИ СИ САМ БАРБЕКЮ ОТ СТАР БОЙЛЕР

Превръщането на стария бойлер в ново барбекю за градината изисква повече усилия. Но вижте колко впечатляващо може да бъде крайният резултат.

#НАПРАВИ СИ САМ БАРБЕКЮ ОТ БУРЕ
барбекю от буре бъчва

Предлагаме ви и още един прекрасен вариант с отличен външен вид – барбекю от старо дървено буре или бъчва.

#МИНИ БАРБЕКЮ ОТ КОНСЕРВА

Пикник спасението! Ето го и най-лесното и достъпно барбекю – от консерва. Импровизираната мини скара може да спаси всеки излет или уикенд край реката.

Направата му е лесна, в няколко стъпки. Разрежете консервата по дължина на еднакви ленти, покрийте с алуминиево фолио, сложете въглищата и поставете решетъчна скара.

#МИНИ БАРБЕКЮ ЗА ТЕРАСА
Друг мини вариант е барбекюто за балкон.

Конструкцията му е елементарна – състои се от корпус, съд за въглищата, скара и крепежните елементи или скоби, чрез които се закача на парапета на балкона като саксия с цветя.

#МОДЕРНО БАРБЕКЮ ОТ ГРАНИТ И ДЪРВО

Поставяме и едно предизвикателство за напреднали. Това е барбекюто с модерен дизайн, изработено от гранит и дърво.

#БАРБЕКЮ В МАСА
направи си сам барбекю маса

Корейското барбекю-маса е страхотен начин да съберете цялата фамилия. Да правиш грил, докато се храниш, е забавно занимание, което въвлече всеки един като специален участник във вечерята.

Както сте досещате – ще се нуждаете от стабилна маса със здрава основа. Плотът й ще трябва да бъде премахнат, за да може в средата му да поставите корпусът на грила.

#ШВЕДСКИ ОГЪН – БАРБЕКЮ ОТ ДЪНЕР

Ето го и номер 1 сред най-лесните направи-си-сам барбекю идеи. Някъде го наричат „шведски факел“, вие му сложете каквото искате име. „Хитър горски котлон“, например.

Без значение как ще го назовете, това е един дънер с четири или шест цепнати по дължина. Идеята е между тях да влиза достатъчно въздух, за да разпали поставените вътре пръчки и други разпалки.

Всъщност, шведският огън е приключенски начин да си сготвите сред природата. Можете да го използвате за барбекю или като котлон, ако поставите отгоре му съд за готвене.

Вижте още

Градините при залива в Сингапур – истинско архитектурно и ландшафтно чудо (СНИМКИ)

Националният музей на Катар, приличащ на експонат от друга планета

leni

Изчистен дизайн без нищо излишно – съвременно съвършенство (СНИМКИ)

Напишете коментар