Invest Build Media
Туризъм и Екология

Спиращи дъха подземни забележителности

Светът е пълен със спиращи дъха гледки, но някои места е по-лесни да бъдат достигнати от други. Защото под земята има скрити редица забележителности, за много от които дори не подозирахме.

Вижте няколко такива, събрани от Architectural Digest.

Храмовете на човечеството (близо до Торино, Италия)

Намират се в Италия, на около 30 мили северно от Торино, и са нещо, което някои наричат „Осмото чудо на света“. Серията от подземни храмове там се наричат Храмове на човечеството и са построени на около 30 метра под земята. Строителството започва през 1978 г., а светилищата са завършени в началото на 90-те години.

Бункер „Чърчил“ (Лондон)

Според книгата Underground Worlds „През май 1940 г. британският премиер Уинстън Чърчил слиза в бетонен бункер под централен Лондон и заявява:“ Това е стаята, от която ще ръководя войната“. Останалото, както се казва, е история.

Bunk’Art (Тирана, Албания)

Разположен в Тирана, Албания, Bunk’Art е подземен бункер, който представя авангардно изкуство. През комунизма той е бил таен бункер на тогавашните лидери.

Ristorante Grotta Palazzese (близо до Бари, Италия)

Подземните забележителности не са само за светилища и изкуство, но и места за ядене. Ristorante Grotta Palazzese в Италия е точно това. Разположен в близост до южния италиански град Бари, той позволява на гостите да се хранят във великолепната обстановка на варовикова пещера на около 20 метра над вълните на Адриатическо море.

Lowline Lab (Ню Йорк)

Разположен под оживените улици на долната източна част на Ню Йорк, Lowline Lab е пример на това, което ще бъде първият подземен парк в света. Там ще намерите десетки растителни видове, които оцеляват чрез извличане на слънчевите лъчи чрез оптично оборудване, разположено на нивото на улицата, след което прехвърля светлината на закрито през защитна тръба и накрая я разпръсква върху подземния участък.

Базилика Цистерн (Истанбул)

Завършена през 532 г., базиликата на Истанбул е построена от 7 000 роби. Масивното пространство от 140 на 64 метра е частично запълнено с вода. Някои историци смятат, че Базиликата е резервоар, от който императорите са се снабдявали с вода.

Пещерата Вардзия (Аспинда, Грузия)

Построен в края на 12-и век, скалният комплекс е дълъг 500 м и има 19 нива. Църквата „Успение Богородично” го разделя на две части. В източната част има общо 79 пещерни жилища с 236 стаи и шест параклиса. Тук има приемна, стая за срещи, аптека, изби за вино, пекарна, ковачница и 40 жилища със 165 стаи.

Увеселителен парк Салина (Турда, Румъния)

Разположен в град Турда, малък град в централната част на Румъния, СалинаТурда е туристическа атракция като никоя друга. На около 400 фута под земята, в недрата на бившата солна мина, се намира подземен увеселителен парк. Старата мина, която датира от 17-ти век, някога е била използвана както като място за производство на сирене, така и за подслон от бомби през Втората световна война. През годините на експлоатация са изкопани около три милиарда тона сол, което води до образуване на пещера. Подземното пространство сега е дом на целогодишен увеселителен парк, който предлага атракции като амфитеатър, подземно езеро, което може да се обиколи с лодка, спа център, боулинг алея, мини голф игрище, тенис на маса и билярдни маси.

Фрая Накхон (Национален парк Као Сам Рои Йот, Тайланд)

Тайландският Фрая Накхон в Националния парк Khao Sam Roi Yot е място, което трябва да се види. Въпреки че се намира леко встрани от разбитата пътека, посетителите не спират да се удивляват на спиращата дъха красота на красивия павилион, построен във варовиковата пещера.

Вижте още

Министерството на финансите осигурява 63 млн. лв. в подкрепа на земеделците

Нови наказания за нарушения на правилата за движение по пътищата влизат в сила от 1 юли в Гърция

ivan

Съд премахна забраната на борбите с бикове в Каталония

admin

Напишете коментар