Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

НДК ще пусне огромен надпис „София“ за празника на столицата

Националният дворец на културата ще разположи обемни букви тип “cityscape sign” западно от Централния вход на сградата на Двореца. Буквите ще изписват името на София на латиница, а целта е да бъде подобрена градската среда в столицата, с оглед предстоящото европейско председателство на България през 2018 г.

Откриването на инсталацията е предвидено за 16 септември – петък от 19:30 ч., в навечерието на празника на София – 17 септември. На събитието ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

Организаторите са убедени, че инсталацията ще подпомогне изграждането на позитивния имидж на София, а популяризирането й чрез социалните медии ще подобри по-цялостното комуникиране на града като административен и културен център на България.

Надписът „SOFIA” е само част от проекта за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, а инсталацията следва примера на много други големи градове по света.

Инсталацията е с общ размер 120/500 см. Самите букви са решени в бял цвят, за да се открояват през деня, а вечер ще бъдат осветени в различни цветове, като има възможност да бъдат синхронизирани с фасадното осветление на централната сграда на Двореца, което променя цвета си по повод различни празници и каузи.

Буквите са изработени от поликарбонат. В кутиите са монтирани LED – RGB лампи, чрез които се постига еднородно осветяване на буквите през нощта. Светлината на всяка буква може да се регулира като сила и цвят индивидуално. Възможността за регулиране на цвета и интензивността позволява надписът да се превръща в отзвук на актуалните обществени събития.

Освен големия бял надпис, в горния десен ъгъл на основата има и цветен надпис „София” на кирилица, както и вертикален надпис „НДК”, който е изработен от метал. Осветлението е енергоспестяващо, съобразено с последните стандарти за опазване на околната среда.

Надписът е символ на интегрирането на съвременните технологиите в една традиционна градска среда.

Инициативата се осъществява в партньорство със Столична община.

Вижте още

„Мини България“ показват на открито във Велико Търново

ivan

Облекчава се съгласуването на подробен устройствен план за национални и общински обекти

ivan

Един апартамент в Одеса (СНИМКИ)

Напишете коментар