Invest Build Media
Туризъм и Екология

Как Монголия се спаси напълно от COVID-19

Монголия е известна с това, че е една от последните страни в света с номадска култура и се намира между два гиганта, а отсега нататък и с успешната си стратегия срещу пандемията от коронавирус, съобщава Би Би Си

На страната принадлежи един особен рекорд:

от началото на пандемията не е регистриран нито един случай на местен заразен ,както и нито един починал в следствие на заразата.

И всичко това на фона на обстоятелства, които правят Монголия особено застрашена: граничи с Китай, откъдето започна разпространението на вируса по цял свят и също така с Южна Корея, където се формира едно от първите огнища след Ухан при наличието на значителен поток на монголски мигранти, които работят там.

Улан Батор

Малката страна с население от 3.2 милиона жители задейства бързо комплексна стратегия за борба със заразата, която бе високо оценена от СЗО, но не получи широк международен отзвук.

Поглеждайки ретроспективно ще установим, че след първите съобщения на Китай за откритието на новия вирус от 7 януари и съобщението, че може да се предава между хора след 200 заразени и 4 починали от 20 януари, Монголия взима незабавно мерки, без да се колебае и губи време. На 24 януари са затворени училищата, а седмица по-късно затваря границата си с Китай. Следва пълно затваряне на границите по въздух и земя.

Към това се добави и друга безпрецедентна мярка:

отмяната на празненствата за Цагаан Сар монголската лунна Нова година.

В резултат на тези ранни стъпки страната успява да спечели ценно време за подготовка на здравната система , наблюдават от регионалния офис на СЗО в Монголия.

Ключът към успеха е ясен : ранни и категорични мерки, но също така и система за проследяване на случаите и локализирането им, за да се предотврати разпространението им.


В тази пандемия Монголия тества система, която се изгражда от десетилетие, след епидемията от SARS в началото на века и на нов грипен вирус A (H1N1) , който се превърна в пандемия през 2009 г.

Ограничения капацитет на монголската здравна система ангажира не само правителството, но и обществеността със спазване на предприетите мерки. Носенето на маски, практика щироко разпространена сред азиатските страни, е първото нещо, което посочват експертите в борбата с разпространението на вируса. Въвежда се носенето им на публични места, банки, магазини и пазари, а неспазването е санкционирано с глоба от 54 долара. Завишените изисквания и норми за лична хигиена водят до значителен спад в заразяването със сезонен грип, както и стомашно-чревни инфекции при децата.

Първият случай на COVID-19 в Монголия е регистриран през март и е френски гражданин, който пътува до страната през Русия и успешно се възстановява. От тогава до 12 юли са регистрирани 230 случая, всички на хора пътуващи или влезли в страната. От тях напълно излекувани са 202 души. СЗО твърди, че винаги има вероятност да има неразкрити случаи, но до този момент няма данни за огнища на разпространение.

   В страна като Монголия, в която гъстотата на населението е най-ниска в света /2 жители на кв. км/ това може и да изглежда лесна задача, но на практика не е , тъй като 40% от него е съсредоточено в силно замърсената столица и има ежедневни връзки с Китай и други страни от региона. Само два часа е полета от Пекин до Улан Батор, а до Сеул – по-малко от четири часа.

Въпреки успехите срещу COVID-19 стратегията на Монголия търпи и критики. Първата от тях е бързото затваряне на границите, което ограничи влизането на чужденци, но блокира много монголци в чужбина без възможност да се завърнат у дома.

По-късно е създадена програма за репатриране чрез държавната авиокомпания с последващ 21 дневен карантинен период в място, определено от държавата и 14 дневен вкъщи. Само през февруари 13 000 монголци се завръщат по тази програма, но други около 10 000 остават извън страната.

   Ограничаването на обществения живот в следствие на строгите мерки води до недоволство в страната, но в частност продължава, въпреки добрите резултати. Забраната на срещи води до рязък спад на икономическата активност, особено за малкия бизнес, отбелязва Саранзая Герелт-Од, изследовател от Азиатската фондация в Монголия.

Строгите мерки се отразяват и на неотдавнашната кампания за парламентарните избори, проведена на 24 юни, в която социалдемократът и наследник на бившата комунистическа партия, Монголската народна партия (ППМ), утвърди мнозинството си.

Големият празник в Монголия, Надаам също претърпя ограничения. Празниците, посветени на независимостта, напомнящи за империята на Чингиз Хан, които приключват на 15 юли се провеждат почти без публика. Само ограничен кръг високопоставени политици имаха възможност да се насладят на състезания по стрелба с лък, конни надбягвания и традиционни, които обикновено привличат хора от всички възрасти и части на страната. Въпреки особеностите в провеждането , празникът носи символика на победата на монголците над коронавируса.

„Правим същото като по времето на Чингиз Хан. Посланията на правителството стигат до всеки, дори в най-отдалеченото кътче на страната „, казва доктор Чинбурен Джиджидсурен, специализиран съветник на премиера по въпросите на здравеопазването, подчертавайки, че армията на Чингиз Хан е била изключително дисциплинирана и тази дисциплина им е помогнала много в съвременните условия. /БГНЕС

Вижте още

Витамините, които защитават очите: Как да поддържаме добро зрение

А. Стойковa

БАБХ контролира производството на сладолед

Стари договори оскъпявали комбинацията чадър-шезлонг по българските плажове

ivan

Напишете коментар