Invest Build Media
Имоти и строителство

Реставрират над 100-годишен храм в Бургас

С подписан договор за изпълнение и осигурено финансиране Община Бургас започна проекта за реставрация на катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, предаде stroiteli-bg.com.

Първият етап от проекта за реставрация е обследване на фасадата, за да се постави най-точна диагноза и да се планират последващите интервенции.

Целта на Община Бургас е да консервира и защити каменната зидария на над 100-годишния храм. Тя осигури финансиране за проекта от ОП „Региони в растеж 2014-2020″. Планира се възстановяване на облицовката от айтоски камък, корнизите, ордерните елементи и украсата по сградата, върху които времето и атмосферните условия са оставили своя разрушителен отпечатък.

Заедно с фасадната реставрация и възстановяването на автентичния външен вид, ще бъде направено художествено осветление, което да засили характерните елементи и да представи по-атрактивно църквата и в тъмната част на денонощието. В проекта е заложено осигуряването на възможност за озвучаване на прилежащото пространство при провеждане на храмови събития.

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е сграда с изключителна архитектура. Тя е включена в каталога „Сто национални туристически обекта“, което носи добавена стойност към и без това знаковата ѝ роля на един от символите на града.

Вижте още

Стартира строителството на третия лъч на метрото откъм Овча купел

ivan

Управляващите си прибраха промените в Закона за опазване на земеделските земи

ivan

1700 са обновените сгради по програмата за саниране

ivan

Напишете коментар