Invest Build Media
Без категория

Атлантическият океан се задушава от боклуци

Изследване, проведено от Националния център по океанография на Обединеното кралство, провери пластовете от горните 200 м от океана по време на изследователска експедиция в Атлантическия океан.

Такова количество пластмаса – 21 милиона тона – би било достатъчно за пълно зареждане на почти 1000 контейнеровоза, пресмятат експертите. Резултатите са публикувани в списанието Nature Communications.

Д-р Катсия Паборцава от Националния център по океанография, която ръководи изследването, заяви, че чрез измерване на масата на много малки пластмасови частици в горните 5% от океана, тя и нейните колеги биха могли да преценят “натоварването с пластмаса в целия Атлантически океан” което е “много по-голямо” от предходната цифра.

„Преди това не успяхме да оценим количеството пластмаса, което намерихме в океана, в съответствие с количеството, което смятахме, че се намира там“, каза тя.

“Това е така, защото не измервахме най-малките частици.”

По време на експедицията си – от Обединеното кралство до Фолклендските острови – тя и нейните колеги откриха до 7000 частици на кубически метър морска вода.

На фона на пандемията на коронавирус, някои екологични групи съобщиха, че маските за лице за еднократна употреба вече са един от най-често срещаните артикули от пластмасови отпадъци.

Сузана Бликли от благотворителното дружество Morecambe Bay Partnership, базирано в Камбрия, което координира почистването на плажа, каза пред BBC News: „Сега намираме повече маски за еднократна употреба, отколкото пластмасови торбички“. /БГНЕС

Вижте още

Ден на национален траур в памет на загиналите край Своге

ivan

Хотел „Вила дела Роса“ – Разград – ЙОКЕТА-КО ООД

Коледното видео на Coca-Cola – „Най-ценният си ти“

Напишете коментар