Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Най-големите фалити на стартъп компании

Има безброй истории на успели компании, които се преодолели провали в миналото си по пътя към големите успехи.

Милиардери, като Марк Кюбан, Бил Гейтс и Ричард Брансън, са говорили за това как наученото от провалите им им е помогнало да стъпят на пътя към успеха.

Това обаче не прави провалите по-малко болезнени, особено когато са заложени много пари.

В свое проучване CB Insights разглежда повече от 200 от най-големите и скъпи фалити на стартъп компании в историята.

В списъка влизат най-различни популярни компании, като Theranos на Елизабет Холмс и Pets.com, жертва на спукването на дотком балона през 2000 г.

Най-скъпият фалит на стартъп компания в историята, според CB Insights, е този на LeSports – подразделението за лайв стрийминг на някогашния китайски технологичен гигант LeEco.

LeSports набира 1.7 млрд. долара финансиране от група инвеститори, в която влизат компаниите за рисков капитал HNA Capital, Caissa Travel, Zhongtai Securities и Fortune Link, според CB Insights.

След като създава подразделението LeSports през 2014 г. обаче, LeEco се сблъсква с проблеми с недостига на средства, тъй като основателят й е натрупал много дългове, за да финансира разрастването й.

През 2019 г., след като е въвлечен в скандали в Китай във връзка с прекомерните задължения на своите компания, той подава заявление за фалит със задължения в размер на 3.6 млрд. долара.

Компанията майкаа на LeSports – LeEco, продължава да развива услуга за стриймване на видео в Китай под името Le.com, но през май 2020 г. компанията беше отписана от борсата в Шенжен, след  като изгуби над 1.6 млрд. долара през 2019 г.

Ето и които са другите най-големи фалити на стартъп компании, според CB Insights:

Измамната схема за кръвни тестове Theranos

Елизабет Холмс прекъсва следването си в Станфордския университет, за да основе Theranos през 2003 г., а нейните обещания за по-бързи, по-евтини и по-точни устройства за кръвни изследвания създадоха огромно въодушевление около компанията, която набра над 500 млн. долара и беше оценявана на 9 млрд. долара.

Тя обаче преустанови дейност през септември 2018 г. – месеци, след като срещу Холмс и бившия президент на Theranos Рамеш Балвани бяха повдигнати обвинения в измама за това, че са фалшифицирали данните за приходите и резултатите от кръвните тестове.

Преди да бъде разкрита, Theranos беше набрала пари от сериозни инвеститори, като Рупърт Мърдок, Walgreens и BlueCross. Холмс сключи споразумение с щатската Комисия по ценни книжа и борси през 2018 г., но й предстои съдебен процес, тъй като е обвинена в измами. Делото се очаква да започне през март 2021 г.

Фитнес тракерът Jawbone

Базираната в Сан Франциско Jawbone беше много популярен стартъп на пренаселения пазар за носими устройства, като дори беше оценявана на 3.2 млрд. долара през 2014 г. вследствие на обещанието за фитнес тракер на име UP, който трябваше да се конкурира с гривната Fitbit.

Рискови капиталисти, като Sequoia Capital, Kleiner Perkins Caufield & Byers и Andreessen Horowitz, подкрепиха опита на Jawbone да доминира на този пазар (тогавашният главен изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер дори влезе в борда на директорите на компанията).

Въпреки че набра над 900 млн. долара, компанията имаше по-малко от 3% пазарен дял към 2015 г., тъй като продуктите й така и не се продаваха достатъчно добре, за да оправдаят въодушевлението. Jawbone започна да ликвидира активи през юли 2017 г.

Pets.com

Pets.com набра около 110 млн. долара от инвеститори, сред които Amazon и Hummer Winblad Venture Partners, след като започна дейност през 1998 г. като онлайн магазин за аксесоари за домашни любимци.

Това прави фалитът на компанията доста по-евтин от споменатите по-горе стартъпи, но Pets.com се прочу с фалита си след спукването на дотком балона през 2000 г.

Компанията, която купи скъпа телевизионна реклама по време на Супербоул през януари 2000 г., стартира IPO месец по-късно, в което набра 82.5 млн. долара.

Pets.com обаче фалира преди края на същата година заради трупащите се загуби вследствие на нейния бизнес модел и прекалено големите разходи за реклама. Компанията започна процедура по ликвидация през ноември 2000 г.

Стартъп компанията за електромобили Better Place

Основаната от израелския предприемач Шай Агаси през 2007 г. Better Place беше стартъп за електромобили, който в определен период изглеждаше сякаш може да пожъне същите успехи като конкуренти, например Tesla.

Компанията набра над 900 млн. долара, привличайки инвеститори с иновативна идея за зарядни станции, където шофьорите могат да сменят изтощените си батерии за минути.

Логистиката и високите разходи за изграждането на необходимата инфраструктура обаче се оказаха прекалено голям залък за компанията. Better Place, в крайна сметка, пусна едва около 1 000 електромобила по пътищата, преди да подаде заявление за фалит през 2013 г.

Производителят на слънчеви панели Solyndra

Основаният през 2005 г. производител на слънчеви панели бързо набра популярност и дори беше даван от администрацията на президента на САЩ Барак Обама като пример за технологични иновации в сферата на чистата енергия.

Solyndra получи гаранция за федерален заем на стойност 535 млн. долара и набра 1.2 млрд. долара от инвеститори, като Redpoint Ventures, US Venture Partners и милиардера Джордж Кайзер, който беше сред донорите за кампанията на Обама (това прави фалитът на Solyndra най-скъпия за американски стартъп в класацията на CB Insights).

Бизнесът на Solyndra обаче се сгромоляса, след като глобалните цени на повечето компоненти, използвани в слънчевите панели, се сринаха през 2011 г.

Спадът в цените помогна на конкурентите на Solyndra да намалят цените на продуктите си, докато Solyndra (която за разлика от много от своите конкуренти произвеждаше панели без полисилиций) вече не беше конкурентоспособна. Компанията подаде заявление за фалит през септември 2011 г.

Източник: profit.bg

Вижте още

Измислиха как с портокалови кори да рециклират батерии

Димо Дренчев от “Възраждане”: Ще продължавам дa преча на управляващата сглобка да работи срещу българските граждани

Българин сбъдна американската мечта с компания за 1 млрд. долара

leni

Напишете коментар