Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Microsoft превръща Гърция в дигитален лидер в Европа

Microsoft ще изгради няколко центъра за данни в Гърция. Това ще е най-голямата инвестиция на американския технологичен гигант в Гърция за 28-те години, в които той оперира в страната, посочва президентът на Microsoft Брад Смит на официално събитие в Атина в понеделник. По този начин компанията даде началото на проекта си GR for Growth, който цели да подкрепи растежа в Гърция със сериозни технологични инвестиции. Решението „показва доверие в гръцката икономика, гърците и правителството“, казва Смит. „Това не е нещо, което правим във всяка страна.“

Освен центровете за данни Microsoft ще започне програма за обучение, с която да помогне за запълването на общо 100 хил. работни места, които проектът ще създаде до 2025 г. Проектът, по думите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, ще направи Гърция един от дигиталните лидери в Европа. Той обяви, че според оценки на анализатори инвестицията ще донесе икономически ползи от около 1 млрд. долара във времето.

Мицотакис и Смит обсъдиха за първи път инвестицията на Microsoft по време на среща на Световния икономически форум в Давос. Решението идва след 9-месечни преговори на американската компания с Гърция според информация на AP. То се приема като подкрепа за страната, която се възстановява от тежката дългова криза през последното десетилетие, а през тази година икономиката й беше сериозно ударена от коронавируса, довела до повишение на безработицата до над 18% през юни. Премиерът Мицотакис се опитва да развие гръцкия технологичен, енергиен и отбранителен сектори като част от възстановяването на страната.

Много водещи компании в Гърция вчера заявиха намерението си да се включат в клауд системата на Microsoft, когато проектът се развие и вече имат тази възможност. Сред тях са Eurobank, Piraeus Bank и National Bank of Greece. Компаниите ще получат достъп до облачната платформа и услуги на Microsoft Azure, Microsoft 365, Dynamics 365 и Power Platform.

Източник: Капитал

Вижте още

Изграждане на хранителна симбиоза: Развитие на българското земеделие

Източници твърдят, че заводът на Фолксваген ще бъде в Турция

ivan

Фирмата Юнион Ивкони ще получи 5 млн. лв. от много съдебни дела със Столична община

ivan

Напишете коментар