Invest Build Media
Туризъм и Екология

Влизали ли сте в солна мина – вижте тази в румънския град Турда (СНИМКИ)

В Румъния има множество солни мини, като една от най-впечатляващите е „Салина“ в град Турда.  Тя е една от най-популярните дестинации в северната ни съседка и е музей с увеселителен парк.

Мината е превърната в атракция, позволяваща на посетителите да се спуснат до 120 метра под земята. Добиването на сол в този регион датира от 1075 г., като първият официален документ за съществуването на тази мина е от 1 май 1271 г.

Още в първите минути на метри от входната галерия ще бъдете заобиколени от невероятни солни кристали, които ще бъдат около вас през целия ви престой.

Залите в мината са десетина. Най-внушителни са Залата на Рудолф (Rudolf mine) и Зала Терезия (Terezia mine).

Залата на Рудолф е под номер 10, според номерацията в мината. Тя е дълбока 42 метра и слизането по стълбите се равнява на около 13-етажна сграда. Може да се използва и панорамния стъклен асансьор, но ще чакате на опашка. Тук се намират и голяма част от увесилетните атракции – виенско колело, джаги, сувенири и безплатен Wi-Fi.

Размерите на това помещение са внушителни (50 метра широка и 80 метра дълга), красивите солни сталактити и фактът, че всичко е издълбано на ръка преди десетилетия могат да ви спрат дъха.

За да се доближите още „малко“ до земното ядро ще трябва да се справите с още 13 етажа надолу. Зала Терезия е дъното на туристическото ви посещение. Снимки от нея са най-често използваните за реклама на невероятния обект в Румъния. Това е т.н. „езеро с лодки“.

В съседното помощение, до това на Рудолф, има съоражения, които напомнят за работата на мината в активните ѝ години – колички, релси, машина, с която са качвали солта на по-високи етажи и други интересни приспособления.

Солната мина в Турда разполага и със зала, предназначена за рехабилитация и лечебни цели. Според табелите е забранено влизането в нея без лекарско предписание.

Любопитна подробност е, че след отварянето на мината като туристическа атракция през 1992 г. тя е посетена от над 2 милиона души от цял свят.  През 2010 г. пък е обновена по Европейски проект за 5 888 000 евро. Тогава е пуснат в експлоатация и т.н. „Нов вход“, който днес се използва и като основен, но не единствен.  Достъп до град Турда и солната мина е изключително удобен дори за хората без личен автомобил.

Източник: andreydenovski.com

Вижте още

8 от плажовете в Черна гора, които си струва да видите

Хотел, който е само за жени

leni

Планинските водачи, хотелите и туроператорите ще получат QR код

ivan

Напишете коментар