Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Разширяват обхвата на антикризисната програма в подкрепа на фирмите

Българската банка за развитие (ББР) ще разшири обхвата на антикризисната програма за отпускане на евтини заеми в подкрепа на фирмите, пострадали от свързаната с Covid-19 криза. Това става по разпореждане на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, като предстои промените да бъдат одобрени от Министерски съвет.

Предложението на министерството е да бъде разширен обхвата на програмата за подпомагане на бизнеса чрез осигуряване на гарантирани от ББР заеми, като от нея ще може да се възползват и големите предприятия (с персонал над 250 души, годишен оборот над 97,5 млн. лв. и/или активи над 84 млн. лв.). Ще бъде увеличен и максималният размер на кредита към едно или свързани помежду си малки и средни предприятия от 300 хил. лв. на 1 млн. лв. За големите компании гарантираните от ББР заеми ще бъдат до 2 млн. лв.

Освен това се предвижда да бъде удължен с половин година крайният срок, до изтичането на който се предоставят кредити по програмата: от 31 декември 2020 г. до 30 юни 2021 г. Ще бъде удължен и крайният срок, в който може да се кандидатства за кредити по програмата: от 23 декември 2020 до 20 юни 2021 г.

Има и предложение за удължаване от 5 на 6 години на срока на дадената от ББР гаранция по кредитите. Ще се даде и възможност за по-облекчена преценка от страна на търговските банки при установяването на затрудненото положение, в което са изпаднали фирмите заради коронакризата. Ще бъдат облекчени и изискванията за усвояване на средствата от кредитите.

Освен това ще се разшири обхвата на финансирането. Ще бъдат отпускани заеми не само за текущи нужди на фирмите от оборотен капитал, а и за финансиране на инвестициите им. Предлага се да бъде дадена по-голяма свобода на банките при определяне на нивото на обезпеченост по кредите извън гаранцията от ББР. Също така, освен намаляване на обезпечението, банките ще могат да предоставят и алтернативно финансово предимство, изразяващо се в намаление на рисковата премия по заемите, което може да доведе до по-ниски лихви по кредитите, отколкото предвиждат вътрешните правила на банките.

Източник: труд

Вижте още

Нелегално ли е събирането на 4 лева за паркинг към един от плажовете ни?

viktoria

Регионалното министерство прави ВиК фонд с 50 млн. лв. годишно за малките населени места

ivan

Може да отпадне смяната на талоните за екоавтомобили

ivan

Напишете коментар