Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

До 2025 г. 50% от работата ще се изпълнява от машини

Половината от всички работни задачи ще бъдат изпълнявани от машини до 2025 г. – това е тенденция, която може да влоши неравенството, прогнозира доклад на Световния икономически форум (СИФ).

Мозъчният тръст заяви, че „революцията на роботите” ще създаде 97 милиона работни места в цял свят, но ще унищожи почти толкова, поставяйки някои общности в риск.

Рутинните или ръчните задачи в администрацията и обработката на данни са най-застрашени от автоматизация, заявиха от СИФ.

Ще се появят нови работни места в области като социални грижи, обработката на данни и зелената икономика.

Изследванията на форума са обхванали 300 от най-големите световни компании, които в момента са наели над осем милиона души по света.

Роботи „ще заемат 20 милиона работни места в заводите“

Повече от 50% от анкетираните работодатели заявиха, че очакват да ускорят автоматизацията на някои позиции в своите компании, докато 43% смятат, че е вероятно да съкратят работни места поради въвеждането на нови технологии.

От СИФ заявиха, че пандемията от коронавируса е ускорила търсенето и въвеждането на нови технологии, тъй като фирмите се стремят да намалят разходите и да установят нови начини на работа. Експертите на форума предупредиха, че сега работниците са изправени пред двойна заплаха от “ускоряване на автоматизацията и последиците от рецесията на икономиката, причинени от COVID-19”.

Работните позиции, които разчитат на човешки умения като съветване, вземане на решения, разсъждения, общуване и взаимодействие, ще отбележат в бъдеще ръст на търсенето. Ще има нужда от работни места в зелената икономика и области като инженерството и облачните изчисления.

Но същевременно милиони работни места ще бъдат закрити заради технологиите, засягайки най-ниско платените и най-нискоквалифицираните работници.

Източник: БГНЕС, Би Би Си

Вижте още

Българин сбъдна американската мечта с компания за 1 млрд. долара

leni

Програма „Зелена София“: Преобразяване на междублоковите пространства

А. Стойковa

Оператор от Манчестър кандидатства за концесията на Летище София

ivan

Напишете коментар