Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Старата топлоцентрала на НДК се превръща в Център за съвременни изкуства

Бившата топлоцентрала на НДК в Южния парк се превръща в Център за съвременни изкуства. Финалният проект беше представен днес от инициаторите от Асоциацията за свободен театър и други формации от независимата сцена.

Новото пространство е планирано да отвори врати през пролетта на 2019 г. Основната му цел е да се създаде устойчив мултифукционален Център за съвременни изкуства, който да подобри условията за работа на широката независима сцена и да стимулира комуникацията между местни и чуждестранни творци. Заложено е още развитие на разнообразни и иновативни форми на изкуство, образование и забавление сред гражданите на София от всички възрасти.

Пространството е с площ около 1500 кв. м застроена площ, а целият имот е около 5000 кв. м. Сградата на бившата Топлоцентрала на НДК е една от локациите, предложени от Столичната община за създаване на подобен център по време на кандидатурата на София за Европейска столица на културата. Тя е и пространството, което независимите организации припознават като най-подходящо за създаването на подобен център.

Финалният модел за управление е вече е налице, след двегодишна съвместна работа между общината и коалиция от независими български организации в сферата на съвременните изкуства и култура. В работния процес са се включили и петима чуждестранни експерти от Белгия, Швеция, Германия, Хърватия и Румъния, международната мрежа за изпълнителски изкуства IETM, мрежата на независимите културни центрове TEH и чуждестранните културни институти в столицата.

На представянето на проекта днес присъстваха заместник-кметът по културата Тодор Чобанов и председателят на комисията по културата на общинския съвет Малина Едрева.

Вижте още

Някои от най-красивите метростанции в света (СНИМКИ)

leni

София ще се сдобие с визия за развитието си

ivan

Стара къща, реставрирана и превърната в уютен дом

leni

Напишете коментар