Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Николай Василев: Българите приличат на американците, живеят „на заем“ без да пестят

Дали спестяваме или винаги сме на червено е повече въпрос на манталитет и на лична дисциплина, а не толкова на доходи. В България не сме се научили да сме готови за план Б със спестявания в икономическа ситуация като тази. Това каза бившият министър на икономиката Николай Василев в интервю за Dir.bg, в отговор на въпроси за финансовото оцеляване и кризата вследствие на пандемията Covid-19.

„Много от българите имат заеми, било то потребителски или лоши, нямат спестявания и живеят от месец за месец. Минаха две златни десетилетия, в които безработицата клонеше към 0%, а доходите нараснаха 5 пъти. Ако човек и в тези времена не е намерил начин как да си организира живота, означава, че при следващата рецесия не само, че няма да спестява, а е много вероятно и да фалира“, посочи Василев.

Планирайте, съветва бившият икономически министър. „Всяко домакинство, всяка фирма и всяка държава трябва да планира 5-10 години напред все едно, че може да се случи и комбинация от проблеми като коронавирус, война, природно бедствие. Това не е най-лошата година в нашия живот, може би е най-странната. В добрите години трябва да спестяваме много, за да посрещнем готови следващите проблеми, които ще се появят“, казва още Василев в интервюто си в предаването „Матине“.

По отношение на спестяванията българите приличат повече на американците, които имат същия подход към живота „на заем“, отколкото на японците и германците, при които дисциплината и прогнозируемото финансово бъдеще са приоритет.

„В повечето държави в Азия от край време хората спестяват около 40% от доходите си. Тоест ако хората получават 1000 лева, единият вариант е да искат 2000 лв, а другият – да действат като японците и другите азиатци – да се стегнат и да спестят част от тях, да ги инвестират, да печелят от инвестициите си и да натрупат състояние от тях – постепенно, вдигайки доходите си. Япония е излязла от Втората световна война опустошена, разбита и не много по-добре от бедните държави в Европа. 50 години по-късно благодарение на здрава работа, спестяване и инвестиции, Япония стана една от най-богатите страни чрез спестявания.“

Вижте още

С още 10% поскъпнаха наемите в София

leni

Даниел Петров от „Възраждане“: В Беларус има висока избирателна активност провокирана от държавата

100 млн. евро през 2018 г. за инфраструктура ще бъдат похарчени за селските райони

ivan

Напишете коментар