Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Може затворят и големите магазини заради тълпите от пазаруващи и хора без маски

„Това, което виждам, не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях“ – така държавният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира кадри в социалните мрежи, на които се вижда голямо струпване на хора пред и в големи магазини за подаръци и играчки.

Снимки на опашки и без спазване на дистанция имаше и от коледния базар в градинката пред Народния театър в София.

„Аз не мога да разбера философията – защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол? Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?“, възмути се Кунчев.

Той е категоричен, че ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затворени.

„Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа“, коментира Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че се наблюдава лек спад в заболеваемостта в страната и това са първите признаци, че наложените по-строги мерки работят.

„В момента сме на върха на вълната. Смъртността и хоспитализациите вървят с дветри седмици назад. Тогава ще видим има ли ефект“, коментира Кунчев.

Относно това дали някои мерки ще отпаднат след 21 декември, Кунчев коментира, че трябва да се проследи ситуацията.

„Ако мерките вършат работа – знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите – ще видим“, каза той.

Кунчев допълни, че зависи от обществото кое ще бъде отворено и кое не.

„Ако се държим безотговорно… Не ми се иска да давам примери, но трябва ли да стигнем до полицейските методи на Турция, където не можеш да си покажеш носа навън през уикенда. Зависи от поведението на хората“, каза той.

Снимка: Официален профил във Facebook/Hago Arman Babikyan

Вижте още

Нова мода сред американските богаташи

leni

800 млн. долара дарява от Google за борбата с COVID-19

leni

Регистрираха нова активност на пазара на луксозни имоти през 2016 г.

admin

Напишете коментар