Invest Build Media
Туризъм и Екология

Канадци откриха кораб потънал преди 170 години

Канадските власти потвърдиха откриването на британски изследователски кораб, който е потънал по време ва арктическа експедиция през 1846 г. Изявлението идва две седмици, след като учели от Арктическата изследователска фондация обяви, че е намерила единия от двата кораба, изчезнали по време на изследователска експедиция.

Корабът е открит непокътнат на дълбочина 24 м. от югозападната страна на остров Крал Уилям, в арктическия район Нунавут. Става въпрос за кораба „Терър“ („Ужас“). Той, заедно с другия кораб „Еребус“ („Мрак“), тръгват на 19 май 1845 г. на изследователска мисия под командването на британския полярен изследовател сър Джон Франклин. Целта на експедицията е да намерят Северозападния проход, свързващ Атлантическия и Тихия океан.

Флагманският кораб „Еребус“ е намерен през 2014 г., докато „Терър“ оставаше в неизвестност досега. Корабът е открит, след като преди няколко години инуити, членове на фондацията за изследване на Арктика забелязват част от мачта да се подава над повърхността на водата.

Съдбата на експедицията на Сър Франклин е неясна до 1859 г., когато друг кораб, нает от вдовицата на Франклин, лейди Джейн, открива вещи на участниците в експедицията, включително и записките на член от екипажа на потъналите кораби. От тях става ясно, че сър Джон Франклин и 23-ма от моряците умират на 11 юни 1847 г. при неизяснени обстоятелства. На 22 април 1848 г. 105 оцелели напускат корабите и потеглят към твърда земя. Никой от тях обаче не оцелява. Двата кораба са погълнати от ледовете.

terror-ship-found-01

Вижте още

Вековните букови гори в парк „Централен Балкан“ влязоха в Списъка на ЮНЕСКО

ivan

Румен Драганов: Туризмът у нас това лято ще е с по-високи цени

ivan

Роженският събор събра над 280 хиляди посетители

ivan

Напишете коментар