Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Френският опит в опазването на културното наследство обсъждат в София

Тази вечер от 18:30 часа ще се състои лекция дискусия, организирана от Френския институт и „Червената къща“ в София. Събитието е посветено на търсенето на най-правилния начин за опазване на културното наследство. Темата на дискусията е „Как културното наследство да е едновременно достъпно, поддържано и защитено: опитът на Франция“, предаде БНР.

В интервю за националното радио френският експерт по културно наследство, дългогодишен ректор във Висшето училище по архитектура в Нанси и гост лектор – Денис Гранжан, подчерта, че опазването на историческия център на даден град трябва да се основава на партньорство между общинските власти и държавата.

„Смятам, че за културното наследство и за неговото опазване винаги имаме нужда от държавата. Единствено държавата има експертизата, която може да противостои на някои полемики или търкания, които на местни ниво ще се появят“, каза Гражан.

Денис Гранжан коментира, че не може да се копира един начин на действие от една страна в друга, но сравняването на една страна с друга, обогатява дебатите и окончателното вземане на решенията.

Вижте още

Тропическа гора ще има в бъдещ небостъргач в Дубай

admin

Столична община организира публична дискусия за бъдещето на улица Иван Вазов.

ivan

Новият началник на ДНСК е архитект Иван Несторов

ivan

Напишете коментар