Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

София инвестира 320 хил. лв. в пет проекта за културно-историческото наследство

През тази година Столичната община инвестира 320 хил. лв. в пет проекта за проучване и информационни кампании за културно-историческото наследство на града. Най-големият от тях е за археологическото проучване на площад „Света Неделя“, чиито втори етап се извършва в момента. Това съобщи вчера пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети разкопките.

Проектът за площада се финансира по програмата „Култура“ на Столичната община. За мен е голям приоритет проучването на културно-историческото наследство. Резултатите се виждат – увеличен брой туристи и повече приходи, посочи кметът.

През тази година продължи проучването на неолитното селище в Слатина, както и на манастира „Мария Магдалена“, приключва реставрацията на мозайките на църквата „Света София“, информира кметът.

На площада „Света Неделя“ предстои да бъде изработен проект за експониране на археологическото наследство и създаване на площад, който преди беше паркинг. Проектът включва създаването на интерактивен урок за деца от 1-ви до 4-ти клас и е наречен „Когато София беше Сердика“.

Заместник-кметът по култура Тодор Чобанов съобщи, че през следващата година предстои да започнат разкопки в градинката пред хотел „Рила“. Той посочи, че древна Сердика е била един от най-важните римски градове в региона и неслучайно е избрана за столица.

Всичко това намира отражение в материалната култура, която сега разкриваме. Подобни монументални дворцови сгради съответстват на висши рангове в римската провинциална администрация, а в Късната античност от средата на 3-ти век, градът е посещаван често от редица императори, оставили своите имена със златни букви в хрониките на историята, като Константин Велики, отбеляза Чобанов.

Наша мисия като хора от 21-ви век е да проучим добре, това което историята ни е завещала, и да го предадем на следващите поколения в отличен вид. Тези усилия ще продължат с нова археологическа експедиция през следващото лято в градинката пред хотел „Рила“, обяви заместник-кметът. Тя умишлено е запазена с тези очертания, за да бъде проучена. При строителните работи на хотела се попада на представителни и дворцови съоръжения, които не са много добре изследвани, защото са само частично са разкрити.

„Там очакваме да намерим едно от трасетата на крепостните стени на града, което също е много важен въпрос, посочи Чобанов. По думите му и до днес нямаме много ясна представа какви външни стени е имал градът. Знаем за вътрешното градско ядро, което се очертава още през 2-ри век с изграждането на много представителни стени. Но най-вероятно градът има и второ ниво на укрепление – втори стени, за които знаем много малко“, посочи Тодор Чобанов.

fandykova-sveta-nedelia-arheolozi-02

Вижте още

Вижте колко милиарда се инвестираха в имоти след пандемията

Какъв отпечатък оставят високите лихви върху бизнеса и инвеститорите?

Стартирана е процедурата за приватизация на Общинска банка

ivan

Напишете коментар