Invest Build Media
Без категория

Знаете ли кои са най-богатите хора в Африка?

В Африка, както и навсякъде по света, най-богатите хора преминават през пандемията без особени проблеми, що се касае до състоянието им.

Континетът има 18 милиардера със средно богатство от 4.1 млрд. долара, което е с 12% повече спрямо година по-рано, показва изчисления на сп. Forbes.

Ръстът в най-голяма степен идва от доброто представяне на нигерийската фондова борса.

За десета поредна година Алико Данготе от Нигерия заема челната позиция в класацията, като неговото състояние възлиза на 12.1 млрд. долара, което е с 2 млрд. долара повече спрямо 12 месеца по-рано.

Повишението идва от поскъпването с близо 30% на акциите на компанията Dangote Cement – най-ценния актив на милиардера.

Втората позиция се заема от Насеф Сауирис от Египет, чийто най-голям актив са притежаваните от него 6% в производителя на спортна екипировка Adidas.

Трети по богатство в Африка е диамантеният магнат Ники Опенхаймер от Южна Африка. Неговият дядо е основател на компанията за добив на диаманти DeBeers, която Опенхаймер управлява и впоследствие продаде на Anglo American за сумата от 5.1 млрд. долара през 2012 г.

Нигерийският циментов магнат Абдул Самад Рабиу, който управлява BUA Group, отчита най-сериозен ръст в своето състояние през 2020 г. Акциите на компанията му BUA Cement PLC отчетоха близо двоен ръст след листването си на нигерийската борса през януари 2020 г. и днес Рабиу притежава 5.5 млрд. долара.

Следва да се има предвид, че Рабиу и синът му държат 97% от компанията, т.е. свободно търгуемите акции са 3 на сто от капитала.

Част от милиардерите спечелиха сериозни суми през изминалата година, но двама от тях вече не фигурират в класацията, тъй като състоянието им вече е под 1 млрд. долара.

Това са Фолоруншо Алакиджа от Нигерия и Исабел душ Сантуш, която от 2013 г. беше най-богатата жена в Африка. Голяма част от активите й, както в Ангола, така и в Португалия, са замразени, а самата Дос Сантос е обвинена в пране на пари.

Главният прокурор на Ангола обвини Исабел душ Сантуш – дъщерята на бившия президент на Ангола Жусе Едуарду душ Сантуш, че тя и съпругът ѝ Синдика Доколо (починал при гмуркане през октомври 2020 г.), са причинили щети на страната за 1.4 млрд. долара.

ЮАР и Египет имат по петима представители в класацията, докато Нигерия е с трима, а Мароко – с двама.

Общото състояние на 18-те милиардери на континента вълиза на 73.8 млрд. долара – малко повече от 73.4 млрд. долара, които 20-те топ богаташи притежаваха преди година.

Вижте още

Атлантическият океан се задушава от боклуци

leni

Дженерал Eлектрик e подала заявление за участие в АЕЦ Белене

ivan

Essay Assist With High-Quality Assignments

ivan

Напишете коментар