Invest Build Media
Награди

10-годишно българче събра 80 медала от състезания по математиката

С дете-чудо се гордее Пирдоп. 10-годишният Йордан Стоянов пази във витрината си не един, не два, а цели 80 медала от престижни наши и международни математически състезания.

Той има 56 златни медала, 14 сребърни, 9 бронзови и 1 диамантен. Красивият ум на Пирдоп е участвал в надпревари по целия свят. Най-интригуващи са му били трудните състезания в Азия, за които разказа повече в интервю за бТВ.

„Интересно е да решиш нещо, за което си мислиш, че не можеш. Използваш много логика. И после виждаш – а, те се решават супер лесно!“- разказва малкият математик.  Най-дългото време, в което е решавал задача, били няколко часа.

„Мисля, че беше комбинаторика. Беше някакъв нов метод и беше наистина гадно!“ –  по детски искрено споделя Йордан.  Въпреки че е едва в трети клас, решава задачи за девети. Обича геометрията и уравненията.

„Много ми харесва, че се използва логика. Ако не се досетиш за един малък детайл, цялата задача ти отива!“ – обяснява той необяснимия си за мнозина интерес в областта на точната наука.

Интереса към математиката разпалват родителите му, но всичко започва по-скоро като на игра. Докато пътуват с колата, му дават задачки, които да смята. Когато на 4 години събира трицифрени числа, родителите му се замислят. Забавлението прераства в интерес и решават да го запишат  на допълнителни уроци по математика.

„Родителите не бива да определят посоката за развитие на детето, а само да го стимулират“ – казва майка му.  А малкият Данчо има още по-лесна рецепта за това, в което е силен: „Ако не ти харесва, ще ти е много сложно. Важно е да учиш всичко стъпка по стъпка“.

 

Вижте още

Български архитект е сред най-добрите в Европа

leni

Патриархът изпрати съболезнования за кончината на Симеон Пешов

На бляскава церемонията раздадоха наградите за бизнес и туризъм Spring Bright Awards

Напишете коментар