Invest Build Media
Туризъм и Екология

Къде се намира най-старата библиотека в света (СНИМКИ)

Един от най-древните, красиви и богати на история мюсюлмански градове Фес е дом и на най-старата библиотека в света. Фес покорява посетители си с хилядите си лица. Древен и модерен, цветен и гостоприемен, пропит с вековна история. Не е странно, че именно тук се създава и първата библиотека в света и то през далечната 859 г. След години усилена реставрация, днес комплексът, където се помещава библиотеката е достъпен за любопитните и търсещи знания хора. Древният комплекс е разположен в старата Медина на града, където хаосът и историята вървят ръка за ръка. Медината е истинско доказателство, че човек може да се загуби и да се намери няколко пъти за един ден. Безкраен лабиринт от тесни улички, които водят до древни порти, стари домове, закътани занаятчийници и един древен университет с библиотека. Най-старата библиотека в света. Въпреки че има една непрекъснато съществуваща библиотека, която е по-стара, библиотеката Ал-Карауин често се смята за най-старата библиотека в света.

Първоначално университетът е бил създаден като джамия от Фатима Ал Фахри, която наследила голямо богатство от своя баща. Той бил търговец в Тунис, тогава Ал-Карауин. Младата дама била много ученолюбива и жадна за знания за света. Според някои източници самата тя ръководела строежа на джамията и била толкова отдадена на каузата, че постила в продължение на 18 години, толкова, колкото траел строежът на комплекса. След като бил вече готов, тя често посещавала лекциите на известни учени и преподаватели, които идвали от далечни краища на света, за да предават своите знания. С течение на времето Ал-Карауин се разраства бързо и затвърждава репутацията си на център за обучение и култура. В началото на 12-ти век по време на династията Алморавед се провежда голям проект за реставрация и комплексът е разширен като площта му се простира на около 600 кв.м.

И до днес библиотеката се смята за водеща ислямска образователна институция в мюсюлманския свят. Днес университетът Ал-Карауин е преместен в друга част на Фес, но джамията и библиотеката и днес се помещават в древния комплекс в медината на Фес.

Библиотеката е дом на над 4000 много редки книги и древни арабски ръкописи, писани от известни арабски учени. Ръкописите включват ценна версия на Корана от 9-ти век. Коранът е написан с богато украсен куфически шрифт върху камилска кожа и сега се съхранява в защитена стая със строг контрол на температурата и влажността. Оригиналната стая където се съхранява ръкописа има четири ключалки с четири ключа, съхранявани от четири различни лица. За да се отвори, трябва да присъстват всички хора, които държат ключовете. В библиотеката се пази и ценна юриспруденция, написана от философа Аерроес, както и дипломата на Ал Фахри.

След дълга реставрация, библиотеката вече има нова отводнителна система, слънчеви панели и климатични устройства, които са скрити зад дървени резби, които съответстват на архитектурния стил. Най-ценните ръкописи са защитени в помещение с контролирана температура и влажност с модерна система за сигурност.

Източник: Труд

Вижте още

„Райънеър“ ще лети от Пловдив до Милано

ivan

Парламентът обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България

ivan

Пътуваме до Тайланд без да плащаме за туристическа виза

admin

Напишете коментар