Invest Build Media
Туризъм и Екология

КЗП: Спада броят на нарушенията в туризма

През изминалия летен туристически сезон като цяло нарушенията са по-малко и се наблюдава положителна тенденция да намалява броят на нарушенията. Това коментира във Варна председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Той обясни, че ако в предишните години нарушенията са били около 10 процента от случаите, сега те са около 7-8 процента. Най-честите нарушения са свързани с несъответствие на обещаното с това, което се получава на място, каза още той.

Според Маргаритов с множеството проверки на комисията тя се е погрижила туристическият сезон да е по-спокоен. Той припомни, че от тази година е в сила новата наредба за категоризация на туристическите обекти и проверките на КЗП са били много по-подробни и задълбочени и това е дало резултат.

По отношение на мобилните оператори имаме няколко съществени пробива, коментира още Маргаритов. Той обясни, че КЗП има съдебни споразумение с два от трите мобилни оператори за предсрочното прекратяване на срочни договори със заплащане на по-малки неустойки. Сега имаме потвърдена от съда нелоялна търговска практика затова, че когато имате повече от един договор с някой от мобилните оператори и сте коректен по един от тях, а по друг примерно не сте си платили сметката, не могат да ви спрат услугата, по която сте коректен, обясни той.

Маргаритов каза още, че при тематичните проверки комисията е наблегнала и върху контрола върху автокъщите. Там открихме, че има доста нарушения, свързани с невярна информация, която се предоставя на потребителите, допълни той. По думите му КЗП вече се подготвя за зимния сезон, както за туристическия, така и за проверки на търговците на гуми и всички принадлежности необходими за зимната експлоатация на автомобилите.

Вижте още

НАП започва ежедневни проверки по Северното Черноморие

ivan

Интересни факти за Дания, които може би не сте чували

leni

Европейски градове, които да посетите, ако искате да избягвате тълпи

leni

Напишете коментар