Invest Build Media
Туризъм и Екология

КЗП: Спада броят на нарушенията в туризма

През изминалия летен туристически сезон като цяло нарушенията са по-малко и се наблюдава положителна тенденция да намалява броят на нарушенията. Това коментира във Варна председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Той обясни, че ако в предишните години нарушенията са били около 10 процента от случаите, сега те са около 7-8 процента. Най-честите нарушения са свързани с несъответствие на обещаното с това, което се получава на място, каза още той.

Според Маргаритов с множеството проверки на комисията тя се е погрижила туристическият сезон да е по-спокоен. Той припомни, че от тази година е в сила новата наредба за категоризация на туристическите обекти и проверките на КЗП са били много по-подробни и задълбочени и това е дало резултат.

По отношение на мобилните оператори имаме няколко съществени пробива, коментира още Маргаритов. Той обясни, че КЗП има съдебни споразумение с два от трите мобилни оператори за предсрочното прекратяване на срочни договори със заплащане на по-малки неустойки. Сега имаме потвърдена от съда нелоялна търговска практика затова, че когато имате повече от един договор с някой от мобилните оператори и сте коректен по един от тях, а по друг примерно не сте си платили сметката, не могат да ви спрат услугата, по която сте коректен, обясни той.

Маргаритов каза още, че при тематичните проверки комисията е наблегнала и върху контрола върху автокъщите. Там открихме, че има доста нарушения, свързани с невярна информация, която се предоставя на потребителите, допълни той. По думите му КЗП вече се подготвя за зимния сезон, както за туристическия, така и за проверки на търговците на гуми и всички принадлежности необходими за зимната експлоатация на автомобилите.

Вижте още

На 18 ноември започва винената изложба DiVino.Taste

admin

Големите круизни кораби и малките им тайни

leni

Вижте кои са най-безопасните държави за туристи за 2020г.

leni

Напишете коментар