Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Най-големият музей в Южна Африка е бил някога силоз за зърно (СНИМКИ)

Едно истинско вдъхновение за всеки в областта на културата, изкуството и музеологията е най-големият в Южна Африка частен музей за съвременно африканско изкуство – Музеят Зейц. Прекрасен пример за частен проект в сферата на музейното дело, който трябва да бъде видян! Разположен в преобразуван силоз за зърно от 1920 г., центърът му е 10-етажен атриум, който е издълбан от клетъчните бетонови тръби, които съставят оригиналната структура на сградата.

Според архитекта Томас Хедъруик тази особеност се дължи на тревогата, че сградата трябва да накара посетителите да влязат през вратите й – защото посещаването на музеи не е типична дейност за обикновения жител на Кейптаун.

Архитектът на музея на стойност 28 млн. паунда е англичанин, но негов патрон е германецът Йохен Зейц, бивш главен изпълнителен директор на Puma, а делото му е приветствано като африканския отговор на Тейт Модерн. Zeitz-Mocaa не е първата по рода си, но е най-голямата такава институция на континента – със 100 галерии, разпределени на девет етажа – и бутиков хотел на върха. За нея Томас Хедъруик е отличен с наградата дизайн на публична сграда за 2018 година на престижното списание Wallpaper, издавано от Таймс.

Списанието връчва своите награди за дизайн и архитектура след дълъг процес, включващ международно жури, вече 7 години в 66 категории. Музеят Зейц се фокусира изключително върху изкуството от 21-ви век от Африка и диаспората, съсредоточена около частната колекция на Зейц.

Вижте още

Създадоха подвижен минималистичен офис

leni

Кой са цветовете на пролет 2020?

leni

ГЕРБ предлага промени в Закона за устройство и застрояване на София

ivan

Напишете коментар