Invest Build Media
Туризъм и Екология

Най-грозният град в Европа, с рушащи се фабрики и изгнили самолети, се превърна в туристическа атракция

Всичко започва преди около 10 години, когато холандски вестник описа белгийския град Шарлероа като „най-грозния град в света“:

„Белгийският град Шарлероа, след срива на индустрията и липсата на финансови ресурси, беше оставен сам да се оправя. Влаковете също спряха да се движат в тази част на страната.

Шарлероа, град с население от 200 000 жители, само на 64 км южно от Брюксел, е известен със своите жилищни комплекси и рушащи се фабрики. В града преобладават изоставени фабрики и останки от самолети, няма хора по гарите и има много графити.

Според доклада на хуманитарната организация „Маптия“, която се грижи за света около нас и се фокусира върху проблемите, наскоро двама кметове на този град трябваше да подадат оставки, след като се забъркаха във финансови скандали.

Две до пет линии на метрото са проектирани да обслужват града и никога не са били завършени. Празните станции сега служат като място за размножаване на вандали, самопровъзгласили се графити художници и наркомани.

Независимо от тези образи на града, миналото изглеждало различно. Въглищната и стоманодобивната промишленост в този град била обект на индустриална завист в Европа. Белгия имала втората най-дълга железопътна мрежа на континента след Великобритания. Но през 90-те години на миналия век недостигът на въглища и стомана бележи началото на края и финансовата криза ударила силно.“

Холандски вестник описва града като „най-грозния град в света“. Към тази гонитба се присъединяват и други медии, а писанията за депресивния град нарастват от ден на ден. Въпреки това, както казва старата поговорка „всяка реклама е добра реклама“. След няколко лоши текста за града туристи започват да идват и да го посещават.

Местните ги посрещнали готови. Решили да използват момента и „епитета“, който носи градът им и го използвали, така че да развиват един вид екзотичен и абсурден туризъм. Някогашният град-призрак днес е по-„жив“, опасните зони вече са по-опитомени пешеходни пътеки, улиците са с нов асфалт, започват да се строят сгради и търговски центрове.

 

Вижте още

Вършец и СПА комплекс в града се превърнаха в туристически хит

leni

Директни полети от София до Ню Йорк ще започнат през 2017 година

admin

Министърът на туризма: Ще правим екооценка на Национален парк „Пирин”

ivan

Напишете коментар