Invest Build Media
Без категория Бизнес и Инвестиции

Добрин Иванов : Очаква се инфлацията да достигне 30%

Очакваме 30% поскъпване на стоките и услугите, ако няма компенсация за скъпия ток. Това стана ясно от думите на Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България в ефина на Нова нюз.

„Липсата на компенсация означава, че цените на електроенергията за небитовите потребители ще ескалира в двоен размер, което ще бъде отразено в цената на крайните стоки и услуги съвсем скоро”, заяви Иванов.

Той припомни, че при двойно увеличение на цената на електроенергията, от май 2021 до май 2022 година НСИ отчете инфлация от 15,6%.„Ако цената се увеличи от 245 на 431 лева, може да очакваме още 15% инфлация в цените на стоките и услугите, ако няма компенсация”, обясни Иванов. Запитан дали иска да каже „30% инфлация”, той отговори: „Да”.

Добрин Иванов обясни, че още през май бизнесът и правителството са се разбрали от 1 юли да има дългосрочен механизъм, който да дава сигурност и предвидимост на бизнеса.

„Днес, 17 юни, нямаме още договорен такъв дългосрочен механизъм”, коментира Иванов. Според него, ако това не се случи, цената на тока за небитовите потребители ще стане двойна, което ще повлияе и на цената на основните продукти.

Добрин Иванов заяви, че България има нужда от работещо Народно събрание, което да приеме важни закони.

Вижте още

Топлофикация пуска парното в София от 7 ноември

ivan

Антимонополната комисия разреши търга за покупката на нови линейки

ivan

Менда Стоянова: Данъците ще вървят нагоре като обем, не като ставка

ivan

Напишете коментар