Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министър Ангелкова обеща по-евтини чадъри по морето догодина

Цените за чадъри и шезлонги следващото лято ще бъдат драстично по-ниски, обеща министърът на туризма Николина Ангелкова. Правителството прие днес нова методиката за определяне на минималното концесионно възнаграждение за плажовете и решение за определяне на минималните критерии, които следва да бъдат включени в процедурите.

С решението на правителството за определяне на минималните критерии се дава 40% тежест при предлагането на минимална цена за един чадър и един шезлонг, както и 40% тежест на ставката „роялти“.

Във формулата, която е определена и ще се включва във всички процедури за определяне на концесионер на морски плаж, се определя базова цена за чадъри и шезлонги, която ще зависи от местоположението на плажа – ако той се намира на територия с население под 10 000 души – 2 лв., над 10 000 души – 3 лв. и в национален курорт – 4 лв.

Ангелкова обяви, че на горещия телефон на министерството за проблеми по плажовете са получени около 200 сигнала с искания за проверка на свободната зона, допълнителната търговска площ, чистотата. Мобилна експертна група от тази седмица непрекъснато ще е на морето, за да реагира на всеки сигнал, каза министърът.

За чистотата на неохраняемите плажовете, които не са под наем или концесия, се грижат от общините на чиято територия се намират, а водното спасяване и медицинското обслужване се осигуряват от областните управители, напомни Ангелкова. Министерството на туризма проверява и тези плажове.

Вижте още

По-малко британци запазили летни почивки в страни от ЕС тази година

ivan

Пианистка гледа 200 крави на село

leni

Отвори първият споделен плажен офис в Каваци

viktoria

Напишете коментар